БСП предлага укрепване на солидарния модел в пенсионна система, с постепенно отхвърляне на втория стълб

STZAGORA.NEТ

31 март е крайният срок за пенсионна реформа у нас. БСП е готова със своите предложения за промени в пенсионната система, които ще обсъди със социалните партньори – работодателите и синдикатите, още този петък, 20 февруари, съобщи днес в Стара Загора Драгомир Стойнев – заместник-председател на Националния съвет на БСП и народен представител от Старозагорския избирателен район. Налице е крах, по думите му, на тристълбовия пенсионен модел, налаган от 2000-та година насам, против който БСП е била винаги против. Сега социалистите предлагат постепенно отказване от втория стълб в пенсионната система – частните пенсионни фондове, за сметка на увеличаване на постъпленията в първия (солидарния) пенсионен стълб.

По отношение придобиването на право на пенсия БСП е за връщането на точковата система, която да действа не по досегашната формула “и стаж, и възраст”, а по нова – “или стаж, или възраст” – предвид сбоя в трудовия стаж на цяло едно поколение по време на разпада на българската икономика и разцвета на сивия сектор през 90-те годни на ХХ век. “Каквото е сегашното състояние, това да остане. Да се замрази нарастването на стажа и възрастта за хората, излезли на трудовия пазар преди 2000-та година” – е позицията на БСП, изразена от Драгомир Стойнев.

По отношение адекватността на пенсиите проектът на БСП за промени в пенсионната система предвижда преизчисляването им да става на всеки 4 години, а индексирането на пенсиите с нивото на инфлация да се прави не от 1 юли, а от 1 януари.

Социалистите предлагат и увеличаване на максималния осигурителен доход с цел постъпването на повече приходи в държавното обществено осигуряване до размера най-малкото на 10 минимални работни заплати, както и признаване на годините за висше образование за осигурителен стаж.

Драгомир Стойнев сподели с медиите и виждането си за ситуацията в страната след 100-те дни управление на настоящото правителство. Той прогнозира задълбочаване на кризата заради липсата на конкретна политика за стимулиране на икономиката, преодоляване на последиците от контрамерките на Русия и на социалните неравенства, увеличаване на доходите и решаване на проблемите в образованието и здравеопазването. Двата процента ръст в икономиката по времето на кабинета “Орешарски” по никакъв начин не могат да бъдат надградени днес, когато очакваме едва 0,8% икономически растеж, констатира той.

„Предупреждаваме, че влизаме в дългова спирала като в Гърция и през следващите 10 години всички български граждани ще връщаме взетите заеми с една немалка лихва” – заяви Стойнев, като определи условията за вземане на нов заем от 16 милиарда лева като „опасни”. Според него нарастването на държавния дълг от 19,75% през юни 2014 година до 30% от Брутния вътрешен продукт в края на 2015 г. ще донесе дългосрочен негативен ефект и риск за страната.

Специално внимание Драгомир Стойнев отдели и на проблемите в енергийния отрасъл. “Енергийният борд, на който се възлагаха големи надежди, вече не е актуален, той като че ли изчезна. Все още чакаме да видим политика в сферата на енергетиката – 7 месеца вече. А ситуацията може драстично да се задълбочи и хората да започнат да се плашат за работните си места. Щяхме да правим и газов хъб, само не разбрах откъде ще вземем газ за него. Като идея – добра, но е като човек да си купи автомобил, без да има гориво за него.”

В сферата на образованието Драгомир Стойнев се обяви против създаването от една страна, на елитарни училища за богатите деца, и училищни гета от друга страна за бедните. “По никакъв начин ние от БСП няма да подкрепим държавата да плаща на богатите деца да ходят в елитни училища. По никакъв начин не желаем да делим децата на богати и бедни, но явно това е стъпката, която, уж с цел подобряване на качеството на образованието, ще доведе до разделяне и фрагментация на учениците. Ние сме категорично против” – каза Стойнев.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн