Културен афиш 9–15 февруари 2015 г., община Стара Загора

STZAGORA.NEТ
10 февруари (вторник)
“Слънчево с гръмотевици”от Кен Лудвиг превод,преработка и режисура – проф. Андрей Аврамов
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев”
19.00 ч. Драматичен театър

11 февруари (сряда)
Откриване на изложбата “Пробиви в стената”. Потрети на лагеристи от Белене, нарисувани от един от тях (1948 – 1953)
Представя портрети на лагеристи, рисувани от д-р Петър Байчев, прекарал пет мъчителни години в “Белене”. Техният автор успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г.
Изложбата е осъществена от Института за изследване на близкото минало. “Пробиви в стената” е опитът да се запълни съществуващата празнина в българската историческа памет относно случилото се в комунистическите трудови лагери, казват организаторите на изложбата. По думите на проф. Ивайлов Знеполски тя е “свидетелстване не с думи, а с изображения, пренасящи до нас през времето части от самата текстура на човешките същества, затворени зад бодливата тел”.
Изложбата и книгата на Петър Байчев и Веселин Байчев “Спомени от лагерите. Портрети на лагеристите от Белене (1948 – 1953)” ще бъдат представени от Веселин Байчев (син на военния „царски” прокурор и съдия д-р Байчев).
Веселин Байчев е изтъкнат български диригент. Роден е през 1938 г. в София. Завършил е Българска държавна консерватория (НМА „Проф. Панчо Владигеров”) по специалностите „музикална педагогия” (1963) и „оркестрово дирижиране”. През годините е дирижирал и ръководил хорове, оркестри в София и из страната. Бил е и главен диригент на оперите в Русе и Стара Загора.
Изложбата може да бъде разгледана до края на м. февруари 2015 г.
17.30 ч. фоайе и зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР – опера от Джоакино Росини – ПРЕМИЕРА
Режисьор: Славчо Николов Диригент: Красимир Къшев
Художник: Александър Гьошев Хореограф: Ромина Славова
Невероятна смес от приключения, преследвания, фехтовка, фризьорски хватки, летящи любовни писма и разбира се – всичко това украсено с красивата, бликаща и блестяща музика на Джоакино Росини, забърква новата постановка „Сватбата на Фигаро” на Държавна опера Стара Загора. Тя е своеобразно „надграждане” на едноименния спектакъл за деца на режисьора Славчо Николов. Сега „целевата група” на постановката е младежи и млади по дух хора от всички възрасти. Изпълнява се на български език, а публиката ще бъде въвлечена във вихъра на съвременен любовен екшън.
Солисти: Марк Фаулър, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев-гост, Яница Нешева, Гергана Петрова-гост, Александър Марулев, Петър Янкулов, Иван Кабамитов, Валери Турманов /дебют/, Нина Димитрова, Теодор Петков, Любомир Петков
Оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора
19.00 ч. Оперен театър

12 февруари (четвъртък)
Тържествено отбелязване на Деня на Лозаря – Трифон Зарезан
10.30 ч. НЧ „Тракия 2007″ с. Ракитница

“Змейова сватба”от Петко Тодоров, режисьор Ана Батева
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев”
14.00 ч. Драматичен театър

Представяне на новата книга на Илиян Илиев „Време е да полудеем”
Организатор: в. Национална бизнес поща
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Страх” – спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора
Спектакълът е с четири номинации за престижната награда „Икар” за 2015 г.
19.00 ч. Куклен театър

Превантивно-информационният център по зависимости ще нарече 12 февруари 2015 година Ден на добротворството, любовта и надеждата и от 12.00 ще проведе масова акция във връзка с наближаващия Празник на влюбените. Уличното пространство по бул. „Цар Симеон Велики” (от бул. „Руски” до площада пред сградата на Община Стара Загора) ще се превърне в сцена на особено представление под формата на флашмоб „Чрез добротворство за вяра, любов и надежда” с участието на младите доброволци от Младежкия Общински съвет по наркотични вещества. С тази проява на заедност и разбиране на различността младежите добронамерено ще провокират случайно срещнатите непознати хора – за да променят ежедневния им ритъм, да изразят с недвусмислени символи убедеността си, че тъй нужната ни човещина, милосърдие, доброта, толерантност към драмата, нещастието и различността на другия са единствената цел, единственото оправдание и единствения смисъл за всяко човешко усилие. Предавайки им своята вяра в доброто, своята надежда за добро и своята любов към доброто, ще подтикват хората за добротворство, любов и надежда като алтернатива на зависимите поведения.
12.00 ч. бул. „Цар Симеон Велики” (от бул. „Руски” до площада пред сградата на Община Стара Загора)

13 февруари (петък)
Общоградска “Трифониада”
Поради Голяма Задушница пред Великия пост НЧ «Св. Климент Охлидски 1858», съвместно с Община Стара Загора организира на 13 февруари, за двадесет и шести пореден път традиционно тържество, посветено на 14 февруари – Ден на лозаря и Общоградска младежка «Трифониада»
10.30 ч. пред Булбанк – Начало на шествието на цар Трифон, в свитата участват: колесарчета, самодейци от ансамбъл «Зорница» и оркестър «Зорница», читалищни настоятели, служители и членове на читалища.
10. 45 ч. Свитата на цар Трифон ще бъде на гости на Областния управител
11. 15 ч. Община Стара Загора, «Зарязване на лозите» – музикално – танцов спектакъл, сценарии д –р Аяров

„Карнавал на любовта” – благотворителен спектакъл „Да помогнем на Ванко”
Организиран от Младежки Общински Съвет
Вход 2.00 лв.
19.30 ч. зала Младежки дом

14 февруари (събота)
Трифон Зарезан – празник в с. Малка Верея
Организиран от: НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1921″ с. Малка Верея, Кметско наместничество с. Малка Верея, „Цар Трифон 2014″ – г- н Боян Бабанов, Пенсионерски клуб с. Малка Верея
Програма:
10.00 ч. Начало на празника, център на с. Малка Верея
11.00 ч. Зарязване на „малковерейските лозя”
13.00 ч. Избор на „Цар Трифон 2015″
14.00 ч. Конкурс за „най – добро младо домашно вино” – дегустация;
17.00 ч. Закриване на тържеството

Тържествено отпразнуване на Деня на лозаря – Трифон Зарезан
12.00 ч. НЧ „Св. Патриарх Евтимий – 1935″ с. Борово

Чудите се за НЕОБИКНОВЕН ПОДАРЪК за празника Свети Валентин? Точно на 14 февруари в 18 часа ВАСИЛ ПЕТРОВ, оркестърът на Държавна опера-Стара Загора и джаз-трио Ви канят на Една любовна вечер в Операта. Какво по-красиво начало на безкрайната празнична вечер….
И през тази година Стара Загора ще получи за Свети Валентин своята Любовна вечер в Операта. Това е традиция в програмата и в последните години – да празнуваме заедно с постановка или красив концерт.
На 14 февруари от 18.00 ч. романтичната традиция ще оживее с красивите песни за любовта в изискания стил на Васил Петров, с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков. В концерт участва и джаз-трио в състав – Теодор Петков-пиано, Красимир Стефанов-бас , Емил Костурков-ударни. Ще чуете обичани поп и джаз стандарти като: “When I Fall in Love”, “Love Story”, “Killing me Softly”, „Feelings”, “Can’t take my eyes off you”, “How Insensitive”, “The Girl From Ipanema”, “Ol’ man River”, “Smile”, “The Shadow of your Smile” и др.
18.00 ч. Оперен театър

15 февруари (неделя)
„Чук и Пук” – спектакъл за деца на Куклен театър – Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн