Стара Загора получава още 14 тролейбуса “Шкода Соларис” – днес подписаха договора

STZAGORA.NEТ


През първата половина на месец септември Стара Загора ще получи от производителя нови 14 тролейбуса “Шкода Соларис”. Договорът е на стойност 12 650 299 лева с ДДС, а срокът на доставка е 217 дни от датата на подписването му, т.е. от днес. “Приключваме изцяло етапа на подновяване на тролейбусния транспорт в Стара Загора. Това означава, че хората ще се возят само в нови тролейбуси” – отбеляза кметът на община Стара Загора Живко Тодоров при подписването на договора за доставката на новите превозни средства от Адам Желински, зам.-директор “Експорт“ на „Соларис Бъс & Коуч С.А“ (вдясно, до кмета) и инж. Димитър Авджиев – управител на общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД в Стара Загора.

На външен вид новите тролейбуси ще са същите като досегашните 8 “Шкода Соларис”, с чийто комфорт старозагорци вече свикнаха след доставката им през миналото лято. Те са с нисък под, с мощни климатици, който се включват за отопление/охлаждане под 15 и над 26 градуса, със светлинна и гласова информационна система, предоставяща информация на пътниците за спирки, време, температура на въздуха, платформа за инвалиди и детски колички и др.

“След подмяната на контактната мрежа имаме желание да открием и две нови линии – до кв. „Зора“ и в посока КАТ, което може да стане в следващия програмен период” – съобщи Димитър Авджиев.

Доставката на новите тролейбуси е част от Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013). Обществената поръчка бе разделена на три обособени позиции: доставка на 14 тролейбуса, доставка на специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, както и доставка на оборудване за тролейбусно депо град Стара Загора.

Следващата дейност по проекта е „Изграждане на информационна система (телематика) – изготвяне на работен проект, доставка и монтаж“. Прогнозната стойност по бюджет е 4 923 450 лв. Предстои да бъде избран изпълнител за проектирането, ремонта и рехабилитацията на токоизправителните станции (ТИС).

Максималната обща сума на проекта е 28 903 000 лева, а общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 24 643 458 лева. Основната му цел е увеличаване възможностите за избор на екологичен транспорт – тролейбусен и велосипеден, с гарантирано качество, бързина и безопасност на придвижване.

“България е един от най-големите клиенти на “Шкода Соларис”. С подписването на днешния договор общият брой на нашите тролейбуси, доставени или планирани за доставяне в българските градове, вече надхвърля 300 броя” – уточни представителят на производителя Адам Желински.

Още по темата – тук >>>
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн