Старозагорските общински съветници ще гласуват Бюджет 2015г. на 12 февруари

STZAGORA.NEТ

„Най-добрият проектобюджет от началото на мандата на кмета Живко Тодоров ще бъде гласуван другата седмица – обяви днес председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов по време на традиционната пресконференция преди предстоящото заседание на местния парламент. – В разчетите се виждат реално изпълнимите приходи, без скрити дефицити. Осигурена е база за разходи, която е планирана консервативно, в синхрон с предходните 3 години” – каза той.

Общият размер на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на община Стара Загора е 51 391 619 лева, като увеличението спрямо бюджет 2014 е 2 208 370 лева, или ръст от 4.49 на сто. Завишението е в резултат на увеличените единни разходни стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности в образованието, здравеопазването, културата и социалните дейности.

Планираните приходи от местни данъци през 2015 година са 18 620 000 лева, завишени са с 1,840 млн. лева спрямо първоначалния бюджет за 2014 г., или 10.97 на сто. Постъпленията от такса битови отпадъци са разчетени на база одобрена план-сметка за необходимите средства за извършване на дейностите по чистотата и управление на дейностите по отпадъците през 2015 година.

„Не се предвижда увеличаване на данъците или промяна в размерите на таксите за детски градини, детски ясли и предоставяните социални услуги независимо от факта, че таксите, които се заплащат, покриват все по-малка част от реалните разходи по предоставянето на услугите“, – подчерта председателят на Общинския съвет.

През 2015 година общината предвижда 12 423 018 лева за капиталови разходи, като разпределението им по източници за финансиране е както следва: от целева субсидия за капиталови разходи от РБ – 1 720 500 лева и 10 702 518 лева от собствен бюджет.

В проекто-поименния списък за основен ремонт се предвиждат 6 928 461 лева, като ще продължат ремонтните дейности на преходните обекти.

Тази година, както обяви и кметът Живко Тодоров, ще бъдат осигурени трансфери в размер на 610 000 лева за културни институти и съфинансиране на проекти пo “Красива България”, стана ясно от думите на Емил Христов.

Старозагорските съветници ще гласуват дали да бъде одобрено разпределението на средствата от целевата субсидия за финансиране на капиталови разходи, която е в размер на 1 720 500 лева, и предвижда ремонти на пътната мрежа в общината, преустройство на бивша детска градина в кв. „Зора“ в административно бюро и улично осветление. Над 600 хил. лева са за изграждане на музей „Литературна Стара Загора“.

В проектобюджета на Община Стара Загора за 2015 г. са заложени и ремонти на читалищата в селата Подслон, Преславен, Оряховица, Яворово, Сулица, Дълбоки, Могила, Малка Верея, Ракитница и Кирилово.

В дневния ред на 41-то редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора влизат 10 предложения. Съветниците ще гласуват дали да бъдат именувани улици в кв. АПК с имената „Блян“, „Утро“, „Синева“ и „Дъга“ – поради въведените в експлоатация сгради и с цел получаване на административни адреси и улесняване на жителите.

На 12 февруари ще бъде разгледано и наследяване от Община Стара Загора лек автомобил „Ситроен“, съгласно Закона за наследството, поради отказ на лицето-наследник, както и предложението на съветниците Николай Диков (ГЕРБ), Гергана Микова (НФСБ) и Тихомир Томов (Нова сила) за пътуване на пенсионерите и хората в неравностойно положение с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на Община Стара Загора.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн