Георги Първанов: Преходът успя политически, но не и икономически и социално. Не запазихме зададената от президента Желев толерантност

STZAGORA.NEТ

Георги Първанов

“В момента в политиката липсва преди всичко чувството за държавност, чувството за перспектива на българската нация. Такова чувство, и не само като чувство, а и като цялостна визия и перспектива, имаше д-р Жельо Желев” – заяви президентът (2002-2012) и лидер на партия “АБВ” Георги Първанов в съболезнователно обръщение по повод кончината на първия български демократично избран президент.

“Сега се работи на парче, работи се ден за ден, докато онези, които стартираха прехода, онези които направиха конституцията, все пак виждаха България и в следващите десетилетия. Това е най-важното и разбира се толерантността, която е също много важна за българската политика днес. В крайна сметка преходът успя политически, но не успя икономически, не успя социално и това е нещо, върху което трябва да мислят сегашните политици.

Президентът Желю Желев беше един от хората, които дадоха посоката за развитие на българската демокрация. Той устоя дори на критиките, на хулите в собствените си среди, в собствената си формация, за да може да се запази този мирен, демократичен преход. Той беше един от хората, които дадоха облика на българския конституционализъм. Ще го запомня с това, че той беше наистина толерантен. Може да сме били на много крайни мнения, но въпреки това беше много толерантен към различията. Разбира се по историческите въпроси сме били и на различни позиции, спорили сме по идеологически въпроси, но важното е, че това бяха толерантни спорове със зачитането на мението на другия, което бе в основата на една политическа култура, която уви не получи шанс за развитие през следващите години, след мандата на доктор Желев” – заключи Георги Първанов.
#gerb

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн