Ген. Михо Михов, АБВ: Въпросът за военна база на НАТО в България не e актуален

STZAGORA.NEТ
„Въпросът за така наречената база, според някои политически изявления, на САЩ или на НАТО в България, не стои така актуално, както се представя в медиите“. Това заяви в ефира на Военния телевизионен канал председателят на парламентарната комисия по отбрана и член на ПГ на АБВ генерал Михо Михов.

„Някога, когато бяхме съюзници на друг военно-политически блок и сега, когато сме съюзници на НАТО, ние приемаме доста съюзни задължения. Особено по комуникацията, по оперативната готовност и съвместимост и бързото вземане на решения и протичане на тези решения към конкретните съединения и части. Ние готвим батальонни групи, готвим 55 цели за съвместимост. По никакъв начин не сме ги достигнали финансово и в измерение на боеспособност“ , посочи Михов. По думите му тези и други важни въпроси свързани с преструктурирането на БА трябва да бъдат обект на активен и открит управленски дебат. Не може да говорим на нашите партньори и съюзници, че се отнасяме сериозно към поетите ангажименти, а бюджета ни за отбрана да продължава да бъде в размер на 1.1–1.3 процента от БВП, посочи той.

Ген. Михов Михов коментира и плановете за модернизация на военната авиация на България, като заяви, че страната ни се нуждае от качествено окомплектована военна ескадрила, съставена от напълно нови самолети. „Вече няколко години се говори за закупуването на нов самолет. Лично моята позиция винаги е била – нов от завода, а не втора или трета ръка. Всичко онова, което е необходимо като изследване, като съпоставки и аналогии е направено, и от ВВС и от Щаба по отбраната. МО вече трябва да има пълният кураж да внесе проекта и заявката в Министерския съвет, за да се вземе крайното решение за закупуване на нов самолет. Никой не трябва да плаши българския народ и всики нас, като данъкоплатци, че трябва да извадим веднага 500 или 700 милиона. На нас не ни трябват четири или осем самолета, както се говореше преди години. На нас ни трябва пълнокръвна ескадрила, не по – малко от дванайсет, и ако искаме да са достатъчно – шестнайсет самолета“ – категоричен бе ген. Михов.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн