В Стара Загора започва мащабна информационна кампания за санирането на жилищата

STZAGORA.NEТ

От Стара Загора този петък ще стартира първият етап от информационната кампания, свързана с Националната програма за безплатно саниране на жилищните сгради. По този повод на 30 януари в зала „П.Р. Славейков” (в сградата на община Стара Загора) презентация пред собственици, домоуправители, архитекти, проектанти и строители ще направи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Пламен Йорданов днес пред журналисти.

„Програмата е приоритетна както за местната власт, така и за правителството. От началото на февруари всички старозагорски народни представители от ГЕРБ ще участваме в общоградски събрания, които ще се организират в т.нар. панелни квартали. Целта е информацията да достигне до максимално много хора, които искат да се възползват от 100-процентното безплатно саниране. От изключителна важност ще бъде активността на живеещите в блоковете, а и на общините, които ще движат целия процес по изпълнение на програмата” – подчерта Пламен Йорданов.

Ресурсът на програмата за саниране на жилищата е 1 милиард лева, като проектните предложения ще се одобряват до достигането на 20% от ресурса (200 млн. лв.). Оставащите 800 млн. лв. ще бъдат използвани във втората фаза за реалното изпълнение на дейностите по достигането на енергиен клас “С” на домовете. Това не е най-високият енергиен клас, но е добър вариант с оглед санирането на възможно повече жилища. Ще се изисква 100% съгласие от всички живущи в отделните сгради, както и достъп до домовете за подмяната на дограмата, вертикалните водопроводни щрангове и др. В сградите, в които освен жилища има и търговски площи, търговците също ще се възползват от безплатното саниране.

Друг въпрос, който засегна депутатът от ГЕРБ д-р Кирил Добрев, бе методиката за финансиране на културните институции. Според него при правителството на Пламен Орешарски Министерство на културата е работило на тъмно, с неясна методика и много партийни назначения, чийто плодове се берат днес. „Изказваме притеснения относно финансовото положение на Старозагорската опера и задълженията, които тя има. Миналия ноември месец те бяха 689 000 лв. Към 15 януари са намалели до около 400 хиляди лева” – каза д-р Добрев.

Народните представители от ГЕРБ – Стара Загора ще предложат принципалът в лицето на Министерство на културата да извърши финансов одит в Операта, който да обхване последните 3-4 години от дейността й. “Само така ще си дадем ясна сметка за реалните проблеми, които са натрупани там” – подчерта д-р Кирил Добрев, който е зам.-председател на Постоянната комисия по култура и медии в парламента.

Днес в Стара Загора се е състояла среща на зам.-министъра на културата Боил Банов с директорите на ДТ “Гео Милев”, Държавния куклен театър и Държавната опера в Стара Загора, на която са били обсъдени проблемите и необходимите промени в методиката за финансиране на държавните културни институти и отчитането от тяхна страна, информира Кирил Добрев. По думите му, директорът на Кукления театър Дарин Петков е представил на вниманието на Боил Банов пакет от предложения в тази насока, които зам.-министърът е одобрил почти напълно. Той е съобщил, че е стартирала процедура по ЗОП за създаването на електронна система, която ще отчита след всеки спектакъл моментното състояние на продадените билети, ангажираността и натоварването на залите в цялата страна.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн