Съюзът на свободните демократи разработва пакет от документи за по-добра адаптация на България в ЕС и НАТО

STZAGORA.NEТ
Председателят на ССД Радослав Кацаров и предшественикът му Стефан Софиянски разказаха за приоритетите на партията си след проведеното национално съвещание на Старозагорските бани


Отдясно наляво: Партийният лидер Радослав Кацаров, Стефан Софиянски и председател на ССД в Стара Загора Методи Пенчев

Радослав Кацаров и неговият предшественик споделиха отношението си към събитията в страната и участието на Съюза на свободните демократи в политическия съюз “Български демократичен център” заедно с ЛИДЕР, Земеделския народен съюз (ЗНС), БДС “Радикали” и “Гергьовден”.

“Понеже в тази коалиция настъпиха някои промени и събития, ние трябваше да съберем нашите членове – на Националния съвет и на Управителния съвет на партията, за да решим как ще продължим, да направим оценка на ситуацията в страната, която според нас не е твърде оптимистична, и да предвидим някакви политики по отношение на предстоящите местни избори, които ще се проведат тази година” – разказа Радослав Кацаров. Той коментира и факта, че извън “Български демократичен център” остана бившият водач на предизборната коалиция – партия “България без цензура”:

“Оставена е вратата в този съюз да влязат и допълнителни членове, допълнителни партии – може би партията на Николай Бареков също има своите възможности, след като те изчистят някои вътрешни проблеми. Той понякога се ангажира с тези, които не са тези на Българския демократичен център, а негови лични, без да се обсъдят, без да има възможност да бъдат консултирани с останалите членове на съюза, и това в някаква степен създаваше проблеми.”

Дългогодишният председател на Съюза на свободните демократи, бивш успешен служебен премиер и 10 години кмет на София Стефан Софиянски сподели, че на последния партиен конгрес е отхвърлил предложението на съпартийците си да стане почетен председател на партията. Днес той е редови партиен член, но заедно с това работи активно за формулирането на нова по рода си идеология на ССД:

“От 2007-2008 година насам България за съжаление върви непрекъснато надолу. Смятам, че трябва да се потърси ново решение – или в икономическата политика, или в държавното устройство, което включва и нова конституция. Върху тези неща работя заедно с колеги от партията. Като документи те ще бъдат нашият принос в обществения живот при следващите избори. Въпреки несъответстващото на очакванията развитие на България през последните години, всеки у нас трябва да е наясно, че преходът свърши – категоричен е Стефан Софиянски. – Днес сме в друга обществено-икономическа система – Европейски съюз и НАТО. И трябва да адаптираме държавното си устройство така, че то да може да извлече ефекта и позитивите от това наше общо решение. Смятам, че управляващите досега не можаха да проведат този тип политика, чрез която България да извлече максимално ползи и да даде максимален принос към Европейския съюз. Напротив, виждате, че и като стопанско положение ние сме на последно място, за съжаление. По икономически показатели България е страната с най-лоша макрорамка в Европейския съюз, и стандарт на живот, от една страна. От друга страна и авторитетът вече на второ, трето правителство е силно занижен. Ако забелязвате, в обществените процеси, в обществените форуми не се чува индивидуалният глас на България. Ние нямаме позиция по много въпроси. Виждате как смръчкахме позицията си по украинската криза…”

Необходимите промени Стефан Софиянски вижда в следната светлина:

“В държавното устройство – ново териториално деление на България. България се разпределя на нови 6 области, които са традиционните, старите: Златията в Северозападна България, Мизия в Северна централна България и Добруджа. Слизаме долу – Пиринска Македония (не търся конфликт в името), след това минаваме през Тракия и отиваме в Странджа-Сакар, както беше по-рано, в югоизточния район. И София – самостоятелно, като столица. Това териториално деление не е формално, то трябва да бъде осмислено. Оттам нататък силно се децентрализира държавният бюджет. Поддръжка на театри, поддръжка на културни заведения, всичко става с бюджет, който е изнесен, който дава една степен на свобода на тези региони. Централното управление се свива – ние сме го определили на 10 министри. Които обаче са конституционно определени. Например министър на духовното развитие, министър на социалната сфера… А оперативната работа, заедно със средствата, се изнася по регионите. Няма за Старозагорската опера да ходите да плачете на министъра на културата, който не сте го избирали вие, старозагорци, а ще отидете при губернатора, когото сте избирали. Той ще има бюджета и той ще прецени дали и колко средства да се отделят за Старозагорската опера, за музея в Чирпан… Защото той вече е с други функции, има много по-голяма самостоятелност и оперативност. И по този начин доближаваме това, което гражданското общество иска – доближаваме управлението до хората. Това, което сме поели като амбиции и това, което ни предстои, е след като завършим тези документи, да тръгнем по страната с едно широко тяхно обществено обсъждане. Въпросът е идеята да бъде възприета, за да може след това да бъде следвана и осъществявана от колкото се може повече хора. Това е смисълът на един такъв общественополезен труд.”

С поглед към местните избори наесен Радослав Кацаров коментира актуалната разстановка на политическите сили у нас: “Интересно е дали повечето от образуванията ще направят централна регистрация за местните избори. Дали Реформаторският блок ще играе единно, дали ще се съобразява с ГЕРБ… Във всички случаи ще се постараем да постигнем една добра, пълна география на нашето участие по райони. Но ни е любопитно дали в София ГЕРБ и Реформаторите, например, ще имат самостоятелни кандидатури за кмет при положение, че са съвместно в управлението. Дали ще има безпринципни местни коалиции, както до този момент много пъти се е случвало… Дали ДПС ще си взаимодейства с ГЕРБ на определени територии… Но това предстои да го видим.”

Съюзът на свободните демократи не държи на всяка цена на партийни кандидатури за предстоящите местни избори и е готов да издига по места хора, които имат сериозен обществен авторитет, но не желаят да се ангажират с партии, уточни Стефан Софиянски.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн