Новият грип ’2015 в публикациите на няколко медии. Какво трябва да знаем?

STZAGORA.NET
novanews.bg – 16 януари:
Вирусът „Тексас” идва за първи път у нас, той е нов, но всъщност е наследник на свинския грип, който върлува през последните години. Въпреки че двата вируса си приличат, сега „Тексас” може да ни създаде повече проблеми, защото нямаме имунитет към него.

„Срещу него няма защита за възрастните, тъй като той напада всички възрастни, а най-чувствителни са хората с имунна система, която деградира”, обясни акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН.

Именно хората над 65 години, децата и хронично болните може да получат усложнения от болестта.

„А когато даде поражение у възрастните, тогава жертвите от усложненията са към 2000 души. Ако засегне възрастните ще има жертви”, добави акад. Ангел Гълъбов.

Грипът удря изведнъж, без сиптоми, които да ни подскажат, че се разболяваме. Директно започва със силна отпадналост, температура и главоболие. При децата е възможно възпаление на средното ухо или т. нар. „Отит”.

novanews.bg – 20 януари:
В Бургаско вече е обявена епидемия. Днес се очаква да стане ясно дали и на други места училищата и детските градини ще бъдат затворени. Сериозно заплашени от вируса са областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.

Директорът на центъра по заразни болести професор Тодор Кантарджиев предупреди хората да запазят спокойствие.

“Без паника. Просто в някои области на страната се наблюдава голяма заболеваемост. Освен в Бургас, в Плевен също има много случаи”, поясни лекарят.

Той съобщи, че в страната циркулира нов вид грип- H3N2. Симптомите са добре познатите температура, кашлица и цялостно неразположение. Срещу него обаче нямаме имунитет. Ваксината също не може да му противодейства.

Като превенция проф. Кантарджиев препоръча да използваме тоалетни кърпички за ръцете и лицето, както и да внимаваме да не кихат и кашлят срещу нас.

www.bnews.bg – 14 януари:
Грипният щам от тип А “Тексас”, за който съобщиха, че има мутации и ваксина не го лови, вече е у нас. Епидемиолозите очакват и “Швейцария” скоро да го последва – в момента той върлува в САЩ.

Грипът ще ни атакува изведнъж. Вместо хремата и кашлицата да подскажат, че се разболяваме, сега директно ще ни косят температура и силно главоболие.

В повечето случаи “Тексас” изисква от 3 до 5 дни домашно лечение. При този грип най-засегнати ще са хората над 60 години. Повечето от тях имат хронични заболявания, ще се обострят и може да доведат до усложнения.

При възрастните и хората с отслабнала имунна система вероятността за развитие на пневмония е по-голяма. Тя се диагностицира по-трудно, за нея е необходимо изследване със скенер.

presa.bg – 20 януари:
След като в Бургаска област беше обявена грипна епидемия, очаква се вирусът да обхване още области в страната. Това заяви пред Нова телевизия директорът на центъра по заразни болести професор Тодор Кантарджиев.

Днес експертите очакват резултати от изследванията за нов вирус, поясни той.

Симптомите обаче са добре познатите температура, кашлица и цялостно неразположение. Но срещу него нямаме имунитет. По думите му, предстои новата разновидност да пламне в Старозагорско.

Сериозно заплашени от грипна епидемия са още седем региона. Пред обявяване на епидемия са областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.

presa.bg – 19 януари:
Грипна епидемия е обявена в Бургас от 19 януари (понеделник). До 23 януари включително се преустановяват учебните занятия във всички училища само на територията на община Бургас, съобщава БГНЕС.

Данните на РЗИ показват рязко увеличение на заболелите през уикенда. 70 % от тях са носители на щам А и щам В. За разлика от миналата година, когато заболелите бяха предимно във възрастова група над 55 години, сега най- много заболели има при децата от 0 до 14 години.

Към настоящия момент по данни на Регионална здравна инспекция на базата на 10 000 хил. души, заболелите от остри респираторни заболявания са 260, като броят им е нараснал значително през почивните дни. Това дава и основание на отговорните институции да обявят грипна епидемия. Най-висок е процентът на заболелите до 14-годишна възраст.

Кметът Димитър Николов призова търговците на противогрипни лекарства да не вдигат спекулативно цените им заради обявената епидемия.

Николов издаде заповед и за промяна на дневното меню на детските градини и яслите на територията на общината. Освен недопускането на външни лица и родители в сградите, директорите са задължени да предлагат на децата наситена с витамини храна и да включат повече плодове и чай.

В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн