Стара Загора отбелязва 167 години от рождението на Христо Ботев и празника Богоявление с водосвет на бойните знамена

STZAGORA.NET

На 6 януари 2015 г. се навършват 167 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. По този повод в Стара Загора от 11.00 ч. ще се състои общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев”.

По повод християнския празник Св.Богоявление от 12.00 ч. в парк „Йордан Капсамунов” (Езерото) ще бъде отслужен празничен водосвет на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 – гр. Стара Загора, и 24 620 – с. Свобода. Там ще бъде изпълнен и ритуалът с хвърлянето на кръста.

От 10.00 ч. в храм „Св. прмч. Козма Зографски“ в с. Старозагорски минерални бани ще бъде отслужена Божествена Света литургия по повод празника Богоявление. Богоявленски водосвет и хвърлянето на кръста ще се извършат в 12.00 ч. на реката – моста срещу банята. На площада пред общината празникът ще продължи с народно веселие и фолклорна музика.

* * *
В Казанлък на 6 януари от 9.00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което започва Литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“, където ще бъде хвърлен Богоявленският кръст.

За пореден път Община Казанлък организира празничното събитие по ритуалното хвърляне и спасяване на кръста, което с всяка изминала година привлича все повече казанлъчани да се включат. Ритуалът ще се проведе от 11.00 часа.

Според християнската религия денят Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн