Пламен Русев предлага да бъде поставен паметник на ген. Делчо Делчев на кръговото пред стадион “Берое”

STZAGORA.NEТ
Старозагорецът Пламен Русев – ексдепутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, предлага на кръговото пред стадион “Берое” да бъде поставен паметник на обичания от старозагорци генерал Делчо Делчев. Днес той изпрати писмо с предложението си до кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров (факсимиле от писмото публикуваме по-долу).

ГЕНЕРАЛ ДЕЛЧО ДЕЛЧЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ:

“Като командир на строителна дивизия генералът в продължение на 33 години участва в приемането обучението и възпитанието на 200 хиляди млади войници. Под негово ръководство са изградени важни инфраструктурни обекти в Южна България, сред които – паметникът на връх Бузлуджа, АТЗ – Стара Загора, миньорската въжена линия в Мадан, комплексът „Марица-изток“, жп мостът на Подбалканската линия при гр. Клисура. Генерал Делчев прокарва и много пътни артерии – от Бургас до Приморско, новите пътища за мините в Родопите. Поколения привърженици на „Берое“ го приемат за човека, който създава отбора, с особен принос в историята на футболния клуб. Когато изваждат „Берое“ от „А“ група, генералът води борба с тогавашните партийни величия – Борис Велчев и Милко Белев. Среща се и с Тодор Живков. Генерал Делчо Делчев ще остане в спомените на старозагорци като достоен човек и сърцат застъпник за добруването на любимия си град, мъдрец и сладкодумник.” (http://tvstz.com)

За 33 години той и неговите войници, които го обичаха като роден баща, изградиха днешния облик на градовете и селата на територията на 9 окръга в Южна България. Стара Загора дари генерал Делчев не само със своята обич и признателност, но и със званието „Почетен гражданин“. Той беше уникална личност, гордост за Стара Загора и за България. Генералът отдаде 33 години от живота си като командир на една трудова дивизия. Той беше народен човек. Денонощно кабинетът му беше отворен. Зиме и лете не секваше върволицата от хора – помаци, българи, цигани, дошли за съвет или за помощ… Той помагаше с цялото си сърце на всички. (https://stzagora.net)

“На 30 май 2007 г. на 87-годишна възраст почина ген. Делчо Делчев. Генерал Делчев бе известен със страстта си към футбола и шахмата. Името му се свързва със историята Берое и шахмата в Стара Загора. Привържениците на “Берое” го считат за човекът с най-голям принос в историята на клуба си. Ген. Делчо Делчев е почетен гражданин на Стара Загора, личност-емблема, воин, строител, общественик, поддръжник футболната слава на града ни. Загубихме един достоен човек, патриот и сърцат застъпник за добруването на любимия си град, мъдрец и сладкодумник. Той ни остави много ценни завети и ни научи на най-важния урок – как да обичаме и да се грижим за Стара Загора! Генерал Делчо Делчев е български армейски генерал, партизанин, участник в антихитлеристката съпротива. Той е дългогодишен ръководител на Строителни войски в Южна България, носител на почетното звание “Заслужил строител” и “Заслужил деятел на Българския Червен кръст”. (http://www.beroe.eu)

“Ген. Делчо Делчев е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин. Български офицер, генерал-майор. Дългогодишен командир на Втора трудова област на Строителни войски. Носител на почетното звание „Заслужил строител“ и „Заслужил деятел на Българския Червен кръст“. Роден е на 17 март 1920 г. в с. Ябълково, Хасковско. Като ученик е активен член на РМС (1938). През 1941 г. завършва Хасковската смесена гимназия. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Член на БРП (к) от 1942 г. Партизанин от Партизански отряд „Асен Златаров“. След 9 септември 1944 г. служи в Българската армия. Помощник-командир на Втори танков полк в Пловдив (1945). През 1946 г. преминава на служба в Строителни войски. Командир на Втора трудова област, със седалище Стара Загора (1948-1980). Под командването му са изградени важни инфраструктурни обекти в Южна България. Генерал-майор Делчев е почетен гражданин на гр. Стара Загора, гр. Тополовград, гр. Хасково, гр. Грудово, с. Турия, и с. Паничерево. Умира на 30 май 2007 г. в София. Погребан е с военни почести и общоградско поклонение на хиляди граждани в Стара Загора на 4 юни 2007 г. В негова памет е възстановена чешмата на Строителни войски в местността „Дъбрава” на историческия парк Аязмото край Стара Загора.” (http://bg.wikipedia.org)
*

#

share button

3 коментари on “Пламен Русев предлага да бъде поставен паметник на ген. Делчо Делчев на кръговото пред стадион “Берое””

  • Астров wrote on 23 декември, 2014, 19:29

    Абсолютно съгласен – малко хора ззаслужават такава чест – за последните 30-50 г. е най- заслужилия за Ст.Загора човек!!!

  • Мария Пенчева wrote on 27 декември, 2014, 0:00

    Хубаво би било, той има големи заслуги за спорта в града ни.

  • Иван Митев wrote on 3 януари, 2015, 2:20

    Паметникът ще стане, но не му е мястото на кръговото пред стадиона.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн