Индикатори за бедност и социално включване на населението в област Стара Загора

STZAGORA.NEТ
Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Оценка на бедността

През 2013 г. линията на бедност общо за област Стара Загора e 277.25 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са 26.5% от населението на областта.

(1) Изчислява се на основата на данни от разпределението на лицата от домакинствата по доход и е нормиран в границите от 0 до 100.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 4.2%, а относителният дял на бедното население – с 10.4 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2013 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 26.5 до 30.7%, или с 15.8 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.7%, или със 72.5 процентни пункта.

Материални лишения

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата, относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности: почивка извън дома, посрещане на неочаквани разходи и др.

През 2013 г. 54.3% от населението живее с материални лишения, като намалението спрямо предходната година е с 3.6 процентни пункта.

Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност

За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни. Ниската икономическа активност за домакинството се отнася до съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 – 59 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява на пълно работно време въз основа на отработените часове.

Следвайки дефиницията, през 2013 г. 25.4 хил. лица на възраст 18 – 59 години живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 14.3% от населението. Спрямо 2012 г. относителният им дял намалява с 2.8 процентни пункта.

Комбиниран индикатор

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020”, от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбинирането на трите показателя показва, че през 2013 г. 56.7% от населението, или 187.5 хил. лица се нуждаят от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност.

Стойността на показателя намалява със 7.7 процентни пункта спрямо 2013 г., достигайки най-ниското ниво от 3 години насам. Този спад се дължи най-вече на намаляването на относителния дял на хората с материални лишения.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн