Тунелът под Шипка остава главен приоритет за ПП ГЕРБ. Ще се работи още по пътя към Раднево, обновяване на автобусния транспорт и др.

STZAGORA.NEТ

Както през миналия, така и през този мандат главен приоритет за ПП ГЕРБ остава изграждането на тунела под Шипка, съобщи пред медиите в Стара Загора народният представител Пламен Йорданов. Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова положиха сериозни усилия и успяха в краткото време, в което са в мандат, да включат тунела под Шипка, заедно с другия важен за България проект – за автомагистрала “Хемус”, в резервния списък на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Двата проекта са в този списък, тъй като не бяха приоритетни за миналото правителство. То на практика замрази и спря работата по тях и сега за краткото време от месец и нещо те отново успяха да влязат в тази програма. Което означава, че евентуално през 2016 г. със спестените пари по ОПРР ще могат да бъдат започнати процедурите по изграждане на тунела – съответно с първа фаза проектиране. Така че този проект е възможен за реализация в рамките на мандата и по него се работи – каза Пламен Йорданов.

До 2016 г. ще бъде ремонтиран пътят Стара Загора–Раднево, по който минава целият трафик от и за комплекса “Марица-изток”, но вече е в лошо състояние. Проектът е важен за региона и до края на 2015 г. трябва да бъде осигурено финансиране, което да е поискано съответно от АПИ, така че реално през 2016 г. да бъде започнат и съответно завършен цялостният ремонт на този участък.

Относно банята в Ягода, за която хората от селото помолиха по време на предизборната кампания Лиляна Павлова за съдействие, най-важната крачка е направена – осигурени са средства за проектирането на ремонта. “Защото, знаете, без проектна готовност няма как да се кандидатства нито за държавно, нито за европейско финансиране” – отбеляза Йорданов. Касае се за 45 000 лв., които, ако не залегнат в бюджета за 2015 г., което ще стане ясно след предстоящото второ четене, ръководството на ПП ГЕРБ е уверило, че ще бъдат дарени на община Мъглиж от целевата субсидия на партията. За самия ремонт ще се търси финансиране по програмите на ЕС или, по-вероятно, по Норвежката програма.

Предстои и цялостно обновяване на автобусния градски транспорт в Стара Загора. При максимална готовност на общината и избран изпълнител, доставката на 55 нови автобуса на стойност 30 млн. лева може да се осъществи до октомври 2015 г, когато приключва Оперативна програма “Регионално развитие”. През последните няколко дни проектната готовност е изпратена на управляващия орган и е обявена предварителна процедура за обществена поръчка, за да се спести време. Ако финансирането бъде насочено, изпълнителят ще започне веднага работа по договора. По същата програма Казанлък кандидатства за около 800 000 лв. финансиране по проекти, за които вече има проведени обществени поръчки – за благоустрояване на градската среда, две спортни площадки и междублокови пространства.

Сред важните законодателни инициативи през следващите седмици са гледането в пленарната зала на Народното събрание на Закона за началното и средното образование и Закона за здравното осигуряване, подчерта народният представител д-р Кирил Добрев. Според него промените и в двете сфери са наложителни и много важни. “Има воля за промяна и що се касае до здравната реформа, трябва да се върви по пътя за демонополизацията на Здравно-осигурителната каса. Тя трябва да осигурява един основен пакет с определени процедури и дейности, които са ясно детерминирани, и да тръгне вторият стълб на здравеопазването с допълнителни здравни, диагностични и лечебни дейности, в това число медикаментозно лечение и някои скъпи медицински консумативи.

Остава да се уточни какъв процент от здравната вноска ще остане за основния пакет на НЗОК и какъв процент ще поемат в допълнителния стълб частно-осигурителните дружества, които, развивайки се, е заложено да конкурират Националната здравно-осигурителна каса. И това ще бъде началото на демонополизирането й” – каза д-р Кирил Добрев и допълни, че се запазва съвсем приличният бюджет от настоящата 2014 г. за здраве, плюс двете актуализации, които се направиха на Здравната каса.

Ще започне създаването на легла за рехабилитация на мястото на определен брой легла за активно лечение в държавните болници, тъй като възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания, трудно могат да бъдат стабилизирани и изведени в състояние на добро здраве в разстояние на краткия период от време, който се изисква от активното лечение. По този начин ще има време за допълнително лечение и долекуване при по-малко изразходване на средства.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн