Доброволното формирование в Стара Загора участва в демонстрация на нова противопожарна техника

STZAGORA.NEТ


Доброволното формирование на Община Стара Загора и екипите на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението отбелязаха съвместно Международния ден на доброволчеството – 5 декември. Под ръководството на началника на службата инж. Антон Колев бе показана новата противопожарна техника. Участниците демонстрираха нейните възможности и способностите си за работа с нея. Община Стара Загора участва с част от доброволците, представени от ръководителя на формированието инж. Валентин Георгиев. Таньо Танев и Александър Мечев от екипа демонстрираха спускане от кула по въже, с възможност за оказване на помощ на пострадал.

Към Община Стара Загора е сформиран отряд от 60 доброволци, жители на Стара Загора, с. Старозагорски минерални бани, с. Калояновец, с. Могила и с. Хан Аспарухово. Те работят за възраждане на доброволчеството и събуждането на чувствата на съпричастност и взаимопомощ между хората.

С всеки един от тях кметът Живко Тодоров е сключил граждански договор, съгласно Наредбата за реда за създаване и организация на доброволните формирования, обясни инж. Валери Иванов, началник отдел Опазване на обществения ред и управление на кризи. Доброволното формирование за преодоляване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях при Община Стара Загора, е създадено с Решение № 432/ 25.10.2012 г на Общинския съвет. С всички доброволци е проведено обучение по пожарогасителна дейност и основни изисквания за безопасни и здравословни условия на труд. Те са обучени да оказват първа помощ на пострадали при различни инциденти или природни бедствия.

„В последните години се затворихме в себе си и понижихме отговорността си към околните. Сега, в усложнената обстановка в страната вследствие на падналите обилни дъждове, е моментът да събудим отново чувствата на съпричастност и подкрепа между хората“, казва Иванов.

Предстои обучение на нови 15 доброволци и след доокомплектоването на формированието, то ще може да участва в реални спасителни действия, уточниха от отдела по кризи в общината. Когато се случат природни бедствия – пожари и др., доброволците се включват и помагат за тяхното потушаване. Спасяват пострадалите от природни катаклизми животни и хора. Дейността на доброволеца е важна за всеки човек,защото му помага да израства и да става все по-добър, убедени са участниците в общинското доброволно формирование.

За първи път Международният ден на доброволеца и доброволчеството се празнува по инициатива на ООН през 1985 г. Целта е да се даде по-голяма гласност и да се популяризира трудът на доброволците, а те да получат нужното уважение и респект от страна на обществото.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн