Министър Лиляна Павлова: Казанлък е сред приоритетите на правителството

STZAGORA.NEТ

Първото проектно предложение, което разгледа новото правителство още в първите дни на управление, бе на Община Казанлък. Това бе предложението за предоставяне база на Националната школа по физика на Теодосий Теодосиев, обяви в Казанлък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя бе в града на розите по повод заключителната пресконференция на проекта за рехабилитация и обновяване на двата казанлъшки парка „Розариум“ и „Тюлбето“.

Министър Павлова съобщи още, че на предстоящото заседание на 9 декември на редовния Комитет за наблюдение на ОПРР ще предложи преразпределение на спестените средства за най-подготвените общини, които ще им се предоставят за допълнително финансиране по готови проекти по градска среда. Казанлък е една от тези общини, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството. Общините, които ще получат такива средства трябва да отговарят на две условия – да имат добра проектна готовност и да довършат проектите до октомври следващата година. Казанлък е доказал, че може да работи качествено и в бързи темпове по проектите, подчерта министър Павлова. В подкрепа на това заместник-кметът Лилия Цонкова обяви, че Общината вече е готова да направи две зони за отдих и една спортна площадка с финансирането, което ще получи от спестените средства по ОПРР. Това са одобрените за финансиране допълнителни обекти към договора за безвъзмездна финансова помощ, по който основни обекти бяха парковете „Розариум“ и „Тюлбето“.

По отношение на блокираните средства по ОПРР от вчера има добра новина, посочи още министър Павлова, като обясни, че предстои да бъдат възстановени плащанията и по ОПРР. Според нея това може да стане до края на годината по част от спрените оси, а от началото на 2015 г. – по цялата програма „Регионално развитие“.

Лиляна Павлова обясни още, че е спазен крайният срок за изпращане на новата оперативна програма „Региони в растеж“ за одобрение в Брюксел.

За следващия програмен период Община Казанлък има готови инвестиционни проекти за 35 обекта от зоните за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това са 3 детски градини; 3 парка; 9 междублокови пространства, от които 7 са в ж.к. „Изток“ и 2 – в индустриалната зона;18 улици; социални жилища и Център за временно настаняване. Това са първите проекти, с които община Казанлък ще кандидатства по новата оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на обектите е 31 млн. лв.

Освен този проект Община Казанлък разработва и други проекти на стойност 170 млн. лв., каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Ресурсът, който Община Казанлък ще може да усвои като конкретен бенефициент по приоритетна ос I по ОП „Региони в растеж“ за следващите 7 години, е в размер на 24 млн. лева.

Относно Музея на розата в Казанлък – в рамките на този мандат на правителството на Р България този обект ще бъде готов, категорична бе министър Лиляна Павлова. Ангажираността на правителството за тунела под връх Шипка остава, като при освободен финансов ресурс проектът ще започне след 2016 г. и ще бъде осъществен до края на мандата на правителството, допълни още министърът на регионалното развитие и благоустройството.
#gerb

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн