Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри 45-я Фестивал на оперното и балетното изкуство

STZAGORA.NET


„Поздравявам екипа на Операта за избора на премиера, с която откриваме Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, защото в „Отело” става въпрос и за добротата, която ни спасява. Затова нека си пожелаем да бъдем по-добри хора, да се радваме на добрите моменти в живота и нека фестивалът донесе много положителни емоции на публиката”. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който в понеделник вечерта откри 45-я Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ).

„Благодаря на директора Петко Бонев и на целия екип на Операта за това, което правят. Може да бъдете сигурни, че Община Стара Загора винаги ще бъде до вас, за да ви подкрепя. Уверявам Ви, че след спорта и инфраструктурата в града, за които направихме много, през следващата година ще обърнем приоритетно внимание на културата” – подчерта кметът.

Постановката е създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. Режисьор на „Отело” е Петко Бонев, главен гост-диригент – Маестро Георги Димитров. Участват изпълнители със световна слава – Емил Иванов, Иван Консулов, Даниел Дамянов, Неля Кравченко, Русалина Мочукова, Иван Кабамитов, Крум Гълъбов и др. Хореографията е на Ромина Славова.

45-ят Фестивал на оперното и балетното изкуство се провежда от 24 ноември до 5 декември в Стара Загора. Организатори на престижното музикално събитие са Община Стара Загора и Министерството на културата.

На 26 ноември на сцената ще се качи Софийската опера и балет с „Пепеляшка” от Джоакино Росини.

На 27 ноември е балетният спектакъл на Държавна опера – Русе „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, по музика на Чайковски.

Старозагорската опера се представя на 28 ноември с „Тоска” от Пучини, Държавна опера – Пловдив с „Бохеми” на 2 декември.

С мюзикъла за деца „Алиса в страната на чудесата” ще се представи Варненската опера. Закриването на фестивала е на 5 декември, от 19.00 ч. с Галаконцерта „Звезди на операта”.

През годините на сцената на Старозагорската опера в рамките на ФОБИ гостуват най-големите имена на българската опера като Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Николай Гюзелев, Никола Николов, Стефка Минева, Веселина Кацарова, Христина Ангелакова, Александрина Милчева и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др. В някои от изданията участват оперни колективи от чужбина с представяне на своите най-добри постановки – Пражката национална опера, Операта от град Парма (Италия), оперните театри от Братислава (Словакия), Лодз (Полша), Яш (Румъния), Кишинев (Молдова), световноизвестният Детски театър на Наталия Сац от Москва, балетните състави на Будапеща, Ленинград, Московски класически балет, Кирковски балет, Националния балет на Куба, Кралския балет на Дания, Балетът на „Гранд Опера” – Париж.

По инициатива на старозагорската музикална общественост се учредява Национална награда на името на Христина Морфова, присъдена е през годините на Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Евдокия Здравкова-Хорозова, Веселина Кацарова, Гена Димитрова.

От миналата година Фестивалът има свой собствен статут, утвърден от Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Според статута ФОБИ се организира и провежда ежегодно от Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора. Със заповед на Кмета на Община Стара Загора се създава за определен срок координационен съвет, осъществяващ организацията на фестивала, под ръководството на ресорният заместник – кмет на Общината. Директорът на Държавна опера – Стара Загора е главен художествен ръководител на фестивала и член на координационния съвет.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн