Културен афиш 24–30 ноември 2014 г., община Стара Загора

STZAGORA.NET
24 ноември (понеделник)
45–ти Фестивал на оперното и балетното изкуство
„Отело” от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера -Стара Загора в целия си блясък в една постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември ще се открие и 45-тото издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите. Режисьор на „Отело” е Петко Бонев, главен гост-диригент-Георги Димитров. Участват изпълнители със световна слава – Емил Иванов /тенор/, Иван Консулов /баритон/, Даниел Дамянов, Неля Кравченко, Русалина Мочукова,Иван Кабамитов и др. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта – Борис Стойнов. В премиерния спектакъл ще участва и Смесен хор при НЧ”Родина” в Стара Загора с диригент Емил Минев.
И в 21 век образът на мавъра Отело е все така актуален – той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграцията и трудността му да се впише в обществото. За човешките любов, гордост, достойнство, чест и за, пак човешките им, противоположности – лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна.”Отело” е история за Океан от Чест и Любов, Коварство и Подлост и неподозираните му дълбочини….
19.00 ч. Оперен театър

25 ноември (вторник)

Фотоизложба “Древна и съвременна Армения” – откриване
Организатори: Почетният консул на Република Армения в Пловдив, Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески”, Фондация „Аракс”, арменската общност в Стара Загора.
Изложбата е създадена по идея на г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Армения в Пловдив и включва 40 постера. През 2012 г. той организира фотопленер в Армения на двама любители фотографи Милко Илиев и Христо Димитров, които никога преди това не са били там. Единият от авторите на изложбата, фотографът Христо Димитров спечели златна купа в раздел „Архитектура” на конкурса Humanity Photo Award със снимките си в манастирите Гехарт и Нораванк. Той се конкурира с 4480 фотоса, от които само 60 бяха допуснати до финал на международния фотоконкурс под егидата на ЮНЕСКО в Пекин през 2014 г.
Съвременна Армения е малка част от Велика Армения, разположена на Арменското плато от далечна древност.Арменската нация, връстница на шумерите и египтяните, запазва и досега автентичната си култура и традиции, уникална и непроменена писменост от 405 г. и е първата в света, приела християнството за своя държавна религия.
Част от уникалните обекти, включени в изложбата са:
Патриаршеската катедрала Ечмиадзин от 303 г.
Древният скален манастир Гехарт, вкопан в скалата, паметник защитен от ЮНЕСКО.
Матенадаран, книгохранилище, съхраняващо в много добро състояние голямо количество образци на писмената култура на древни народи, коити отдавна са изчезнали.
Пергаменти от асирийската, елинската, римската култури.
Изложбата ще остане в библиотеката до края на 2014 г.
18.00 ч. фоайе първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Свети образи – покровители и закрилници” – изложба на икони
Зограф дякон Стоян Христов
18.30 ч. арт зала, радио Стара Загора

45–ти Фестивал на оперното и балетното изкуство
(по отделна програма)

26 ноември (сряда)
„Срещи с автограф”: Илиян Любомиров (Августин Господинов – псевдоним) с дебютната си книга „Нощта е действие”.
„Нощта е действие” дни след издаването си е с изчерпан тираж. Само след 2 седмици на пазара влиза и под номер 8 в ТОП 10 на книжарници Хеликон за най-продавана книга.

Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Завършва немска гимназия в столицата, а след това заминава да следва политология в Берлин. През 2012 г. създава литературния проект Letters of flesh и започва да подписва текстовете си с псевдонима Августин Господинов. През 2014 г. печели първи награди на фестивала София: Поетики и на фестивала Alter Native в Пловдив. Негови стихотворения са публикувани в списание Страница, Литературен вестник, Открита литература, Liternet, Klaxon Press Journal и др. Понастоящем живее, пише и работи в Берлин.
„Нощта е действие”.
За книгата – http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=20246&sid=64
Интервю с Илиян Любомиров – http://azcheta.com/kak-chetesh-iliyan-lyubomirov/
12.30 – 13.30 ч. книжарница „Приятели”, бул. Цар Симеон Велики 118

Представяне стихосбирка „Две лица” на Стефанка Мирчева. Книгата ще представи Керка Хубенова, рецитал на поетесата с музикален съпровод от Деян Асенов – пиано, Даниел Николов – вокал, ученици от НУМСИ „Христина Морфова” – Ст. Загора
18.00 ч. зала първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Слънчево с гръмотевици” от Кен Лудвиг – спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора
режисьор проф. Андрей Аврамов
18.30 ч. Драматичен театър

45–ти Фестивал на оперното и балетното изкуство
(по отделна програма)

27 ноември (четвъртък)
„Ха, да видим кой – кого”
Драматичен театър – Стара Загора
Спектакъл за деца от Иванка Милева – Даковска, режисьор Стефан Поляков
11.00 ч. Драматичен театър

“Срещи в четвъртък” – традиционна инициатива на Регионален исторически музей – Стара Загора. Темата „Българските следи в Гърция и Албания” ще бъде представена от Лука Станчев, председател на Пловдивски граждански клуб.
Вход свободен!
17.30 ч. зала № 33 на РИМ – Стара Загора

Ретроспективна изложба – Христо Кутев (1869-1943)
18.00 ч. зала запад, Градска художествена галерия

„Страх” – спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър – Стара Загора
19.00 ч. Куклен театър

„Без докачение, моля…”
По Чудомир
Спектакъл на Драматичен театър – Стара Загора
постановка Ивалин Димитров
19.00 ч. Драматичен театър

45–ти Фестивал на оперното и балетното изкуство
(по отделна програма)

28 ноември (петък)
Усмивка, облечена в Коледна магия: Коледна работилница за изработване на Коледна украса; Коледа по света – мултимедийна презентация с викторини и кръстословици.
13.00 ч. – 16. 00 ч. Детски отдел на библиотека „Родина”, ул. Българско опълчение 69

45–ти Фестивал на оперното и балетното изкуство
(по отделна програма)

30 ноември (неделя)
„Вълшебникът от Оз” – спектакъл за деца на Куклен театър – Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн