Депутати от АБВ са предложени да оглавят две парламентарни комисии, съобщи проф.Иван Станков

STZAGORA.NET

На коалиция АБВ са предложени председателските места в две парламентарни комисии – по отбраната (ген.Михо Михов) и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта (проф.Борислав Борисов), съобщи на среща с медиите в Стара Загора проф. Иван Станков. На АБВ са отредени и 4 зам.-председателски места на комисии – по здравеопазване (д-р Георги Кючуков), по образование (Мариана Тодорова), по енергетика (ексвицепремиерът Кирил Цочев) и по земеделие (проф.Иван Станков). Разпределението ще се гласува в сряда.

Проф.Станков, който беше изпратен в парламента от Добричкия район, ще отговаря според вътрешното разпределение в АБВ още и за Стара Загора и Габрово. Той ще участва и в работата на постоянната комисия по опазване на околната среда.

Парламентарната група на АБВ поддържа висок рейтинг – на 4-то място е сред 8-те представени в Народното събрание политически сили, непосредствено след ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт. Резултатите от проучване, поръчано от Агенция БГНЕС, са били оповестени на националното съвещание на ПП АБВ, проведено в Трън на 21 и 22 ноември (петък и събота), съобщи проф. Иван Станков. Сред лидерите с най-висок рейтинг в челото са двама представители на АБВ – Георги Първанов на второ място, непосредствено след Бойко Борисов, и Ивайло Калфин на четвърто място, след Меглена Кунева. Проучването е показало много ниски положителни нагласи към кабинета и почти нулеви към парламента. Но въпреки това ясно изразено е мнението, че най-лошият сценарий би бил провеждането на нови избори.

ПГ на АБВ е определена като “интелигентната група” в Народното събрание. Досегашната работа на парламента показва, че 11-те избраници на коалицията са сред най-активните депутати в пленарната зала. Само проф. Станков е говорил досега 4 пъти от парламентарната трибуна – когато е докладвал за несъгласието на избирателите в Добруджанския регион с проучванията за шистов газ, нефт и газ, по въпросите на дадените през 2010-2012 г. кредити на фермерите, които те настояват да бъдат преобразувани в субсидии, но поради липса на такава възможност е постигнато само отлагане на връщането им за 2015 г. и др.

Няколко са индивидуалните задачи, възложени на проф. Иван Станков. Първата от тях е да подготви за внасяне в Народното събрание на Стратегията за развитие на селското стопанство, разработена преди година и половина. Спешно трябва да се подготви Изменение и допълнение към Закона за ветеринарно-медицинската дейност с предложението за създаване на федерация, която да тушира напрежението между двете враждуващи асоциации на ветеринарите. Много работа му предстои и по изменение и допълнение на Закона за животновъдството и за организацията на селекционната дейност.

В кратки срокове по инициатива на Министерството на земеделието трява да бъде подготвен и Закон за браншовите съюзи в България, какъвто досега не съществува. “Той е почти готов, при мен е, и може би в близките седмици ще се съберем и ще помислим как да си разпределим задачите и да се предложи и този закон” – каза проф. Станков. В краткосрочен план трябва да бъде подготвен и Закон за средното образование, а в малко по-дълъг план – и Законът за висшето образование. Въпреки че не е в Постоянната комисия по образование, на старозагорският депутат са предоставени материалите за работа и по тях.

Проф. Станков припомни, че АБВ и Патриотичният фронт са обявили подкрепата си за определени политики на управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Но вече са налице няколко разминавания, заради което партньорите не са съвсем доволни – по данъците върху физическите лица, където ГЕРБ настоява да се запази плоският данък, а в програмата на АБВ е предвидено данъчно облагане според доходите на хората.

АБВ държи да има свои областни управители в Перник и Плевен, където резултатите й на изборите са най-високи. За Стара Загора очакванията са за място на заместник-областен управител, но засега не се предвижда нещо такова. Все още има много спорове и нещата не са изяснени напълно. “Ние ще отстояваме нашите искания, но какво ще се случи, на този етап ми е трудно да ви отговоря”, каза проф. Станков.

Кадровите разпределения по министерства, агенции и териториални органи на властта се извършват от специален орган в Министерския съвет, който се нарича “Съвет по развитие”. Той координира заявките на партиите, които подкрепят правителството – ГЕРБ и Реформаторския блок (по силата на коалиционно споразумение) и АБВ и Патриотичния фронт (по силата на партньорските споразумения с тях), уточни председателят на ПП АБВ в Стара Загора Илия Златев, който също участва в пресконференцията, заедно с членовете на местното ръководство Фани Михайлова (вляво на снимката) и Севдалина Тодорова.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн