Следващите “Срещи в четвъртък” на РИМ – Стара Загора ще разкажат за българските следи в Гърция и Албания

STZAGORA.NET
Всеки последен четвъртък от месеца от 17,30 часа в лекционната зала на музея очаквайте информация за нови книги, интересни научни открития, археологически проучвания и находки, дискусии по теми, които са предмет на проучване както от музейни специалисти, така и от любители на историята.

Поредната лекция следващия четвъртък, 27 ноември 2014 г., е на тема „Българските следи в Гърция и Албания”. Лектор: Лука Станчев, председател на Пловдивски граждански клуб.

През 2014 година отбелязваме две забележителни годишнини от българската история. 1000 години от кончината на цар Самуил (997-1014 г.) и 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий и покръстването на българите.

40-годишното управление на Самуил е непрекъснат подвиг в една от най-героичните епохи в Средновековната ни история. Тленните останки на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро, заедно с гробовете на сина му – Гаврил Радомир, зет му Йоан Владимир, и племенника му цар Иван Владислав. Каква е съдбата им, ще върнем ли мощите в родния Средец?

През 864 г. Св. Цар Борис се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Християнството става официална религия в българската държава, а България става люлка на славянската писменост и култура. Мраморна реплика на колоната, документираща покръстването на България от княз Борис през 866 година, е поставена в албанския град Балш – старият български град Главиница, главен град от областта Кутмичевица от Първото българско царство.

Лука Станчев: „България граничи със себе си и около нея има много българска историческа памет. И тази памет се унищожава и краде“. От 20 години е изследовател, инициатор и дарител за запазване на българските старини.

Очакваме Ви на 27 ноември 2014 г. от 17,30 часа в лекционната зала на музея. Вход свободен!
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн