Сектор “Пътна полиция” и МОС – Стара Загора със съвместна акция за отбелязване на 16 ноември – Световен ден в памет на жертвите от пътни инциденти

STZAGORA.NET

Делян Славов – началник сектор “Пътна полиция” към ОДМВР – Стара Загора, представи статистика за пътнотранспортния травматизъм на територията на област Стара Загора от началото на годината досега, както и мерките и специализираните акции, които се провеждат с оглед предотвартяването на тежки инциденти. Акцент бе поставен и на инициативите и кампаниите, посветени на Световния ден в памет на жертвите от пътни инциденти – 16 ноември.

Запазва се тенденцията за намаление на общия брой на пътни инциденти на територията на областта – с 84 броя. Със 73 по-малко са и регистрираните тежките пътни инциденти. Това сочат данните при анализа на пътнотранспортния травматизъм за областта.

От началото на 2014 г. досега на територията на областта са регистрирани общо 1376 ПТП-та. През 2013 г. техният брой е бил 1462. От началото на годината до момента тежки инциденти са 241 (314 за същия период на 2013-та). Със 78 е намалял и броят на ранените през 2014 г. – от 403 през 2013 г. на 325 сега.

Броят на убитите за 2014 година е 26, а през 2013 година – 23-ма.

В рамките втората кампания на акция “Зима” – „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“, от 10 до 16 ноември се провежда Седмица за пешеходна безопасност. По време на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно извън населените места.

На 14 ноември от 10:00 ч западно от кръговото кръстовище на бул. “Славянски” служителите от сектор „Пътна полиция” ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшестви със съвместна акция с Младежки общински съвет – Стара Загора. След проверка на водачите на МПС, която ще се проведе по метода на широкообхватния контрол, младежите ще раздават превантивни материали, призоваващи водачите да спазват правилата за движение по пътищата. На 15 ноември (събота) за 9-ти пореден път ще бъде проведена и традиционната кампания “Мисли за мен, когато шофираш”, партньор на която и тази година е ОДМВР – Стара Загора. На четири бензиностанции на изходите на Стара Загора доброволци от МОС ще апелират към водачите да бъдат съпричастни с акцията и да поемат моралния ангажимент да шофират разумно, удостоверявайки това с подписа си. Включилите се в подписката ще получат нагръден знак за съпричастност и флайери на кампанията. Най-дисциплинираните сред водачите, които пред последните две години нямат нарушения, ще участват и в томбола с награди.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн