Кметът Живко Тодоров поднови срещите си със старозагорските депутати

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се срещна и разговаря днес с новоизбраните депутати от 27-ми МИР по актуалните задачи и проблеми на града и региона. С това той възобнови традицията за провеждане на подобни срещи, прекъсната преди година и половина по време на периода на нестабилност в българското политическо пространство. В работната среща с народните представители, първа след парламентарните избори, участваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Димитринка Петрунова и ръководителите на партийни и коалиционни групи в Общинския съвет. Не присъстваха старозагорските депутати и общинските съветници от ДПС, “Атака” и Патриотичния фронт, с което тези три партии дадоха заявка за ситуирането си в ролята на опозиция, включително и на местно ниво.


В течение на продължилата час и половина среща кметът се спря на основните инфраструктурни, икономически, социални и законодателни акценти в община Стара Загора. Сред тях той открои разширяването на връзката на областния град с автомагистрала “Тракия”, необходимостта за продължаване на усилията за тунела под Шипка и създаването на карго летище в Стара Загора. Надеждите за което все още не са загубени. Тази седмица в Стара Загора ще гостуват потенциални инвеститори от Китай, които проявяват интерес към темата, съобщи Живко Тодоров.

Сред проблемите, които местната власт следи отблизо, са и тези на енергетиката в региона. Въпреки че тецовете и мините не са в община Стара Загора, те оказват силно влияние върху нея заради големия брой старозагорци, които работят в тях. Този месец трябва да тръгнат разплащанията с тецовете, а те от своя страна да се разплатят с доставчиците си. “Целта е да се запазят работните места и енергийните дружества да продължат успешно развитието си”, обобщи кметът.

Заради тежкото състояние на МБАЛ “Киркович” (Университетска), която има многомилионни задължения, в нея няма да се мине без преструктуриране и оптимизиране на състава, с цел болницата да влезе в съответствие с изискванията на конкурентната среда, каза Живко Тодоров. Той оцени като погрешна държавната политика на приключване с програмите за заетост по общините, които дават препитание и надежда на стотици безработни.

На мястото на 20-те декара свободна площ в югоизточния край на изграждащия се парк на мястото на бившите Артилерийски казарми може и трябва да се създаде голяма зала за спорт, фестивали, концерти, конгреси и конференции с 4-5 хиляди места, каквато е нужна на Стара Загора. Към момента градът не разполага с такава. В нея могат да се събират участниците в голямото ежегодно изложение на селскостопанска техника “БАТА Агро”, даде пример кметът.

Живко Тодоров засегна и въпроса с предложените от Община Стара Загора законодателни промени в Закона за движение по пътищата, които да позволят на общините да монтират камери за контрол на трафика и да санкционират нарушителите. Дейността в момента е приоритет на МВР, но предаването й под контрола на местната власт ще дисциплинира още повече водачите и ще ускори създаването на мрежа за видеонаблюдение. Това рязко ще повиши и събираемостта на глобите, които в МВР са в границите на 20%. Общините имат необходимите лостове за това, каза кметът.

Участвалите в срещата народни представители и общински съветници приветстваха възобновяването на срещите и изразиха готовността си за пълноценна работа с Община Стара Загора. Решено бе форматът да се поддържа с подобни срещи за синхронизиране на позициите веднъж на два месеца.
#gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн