Отвори врати “Етносвят България” – обновената сграда на Центъра на етносите в Стара Загора

STZAGORA.NET


Зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова и председателят на Клуба на етническите общности в града Бейсим Ахмед официално прерязаха лентата на обновената сграда на Културно-информационния център „Етносвят България“.

„Формулата на успеха днес е да бъдем толерантни, различни, но заедно. В Стара Загора няма пречки пред общуването между етническите групи, а сега даваме възможност за доразвиване на тези положителни отношения“ – каза зам.-кметът. „Безкрайно е моето удовлетворение, че успяхме да създадем подобен център. Създаването му в Стара Загора е не само уникално събитие за града ни, но и за страната. Този модел е полезен и е добър пример за другите населени места в България“ – подчерта Иванка Сотирова.

Своето приветствие към гостите отправи и председателят на Клуба на етническите общности Бейсим Ахмед. „Нашата организация обединява различните етноси, като целта ни е да представим творчеството, обичаите и традициите им. Изказвам сърдечни благодарности на ръководството на Община Стара Загора за оказаната морална и материална подкрепа. Толерантността и евроатлантическо мислене на кмета Живко Тодоров направи възможно откриването на този център“ – каза той. „Обикновено свързват Стара Загора с поетите, правите улици и липите – ние ще се постараем да направим от града Столица на толерантността“ – добави Бейсим Ахмед.

На церемонията присъстваха представители на някои от най-големите етнически общности у нас. Официален гост беше унгарският посланик Н.пр. Андраш Клейн, придружаван от Золтан Хорват, зам.-ръководител на унгарската мисия. Представители на Русия бяха Първият секретар на руското посолство Александър Горенков и директорът на руския лицей в София Шара Карсакпаева. От полска страна събитието уважи секретарят на консулския отдел Якоб Флякшийски. От името на арменската общност поздрави поднесоха Ехиязар Узунян – почетен консул на Армения в Пловдив и д–р Ахавни Кеворкян, завеждащ културните връзки в консулството.

На събитието присъстваха още и председателят на Общинския съвет Емил Христов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев и други.

След като бе официално открита обновената сграда, домакините и гостите разгледаха Дома на етносите. Културно-информационният център „Етносвят България“ се намира в кв. “Три чучура-север”. Сградата е предоставена от Община Стара Загора и има всички дадености да се превърне в истинско културно и образователно средище, уточниха организаторите. Тук ще могат да се организират различни прояви и форуми.




#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн