Путин се изказа срещу опитите за прекодиране на обществото и пренаписване на историята

STZAGORA.NET

Президентът на Русия Владимир Путин се изказа срещу опитите “да се прекодира обществото” и пренапише историята.

«Ние виждаме, че се правят опити да се прекодира обществото в много държави, в това число в нашата страна и това не може да не бъде свързано с опити за пренаписване на историята», заяви президентът на Руската Федерация, предаде ТАСС.

«Историята е наука и ако се отнасяме сериозно към нея, то тя не може да бъде пренаписана. Въпреки това, е необходимо да има специалисти, които обективно и пълноценно да отразяват събитията от миналото, но и трябва да им дават оценки, без което науката не може да съществува», заяви Путин.

По-специално, според Владимир Путин, сериозни научни изследвания, трябва да се противопоставят на спекулата по темите за международната политика и съветските действия в навечерието на Втората световна война.

Владимир Путин заяви, че при обсъждане на предвоенния период някои исторически факти често се премълчават, като този за така нареченото «мюнхенско споразумение» (споразумение от 1938 г., в рамките на което Франция и Великобритания са позволили на нацистка Германия да присъедини населената с етнически немци Судетската област в Чехословакия). Путин добави, че когато се говори за съветско-германския пакт за ненападение Молотов–Рибентроп (1939 г.), често се обвинява Съветският съюз в разделянето на Полша, макар че самата Полша в периода на окупацията на Чехословакия от нацистките войски участва в разделянето на тази страна.

«А след това Полша получи ответен удар. Сега не искам никого да обвинявам, но сериозните изследвания трябва да покажат, че именно такива са били методите на външната политика», заяви лидерът на Руската Федерация.

Владимир Путин засегна и темата за приноса на всяка от воюващите страни за победата над нацистка Германия.

«Не бива да се отрича големия принос на съюзническите страни в победата на хитлеристка Германия, но трябва да се съпостави количеството на жертвите, пожертвани на олтара на общата победа и усилията», заяви той.

Към това Путин предложи, че това може да стане като се преброят дивизиите и техниката, която са използвали немците на Източния и Западния фронтове, а също числото на загиналите войници във всяка от съюзническите страни: Великобритания е дала 350 хиляди жертви, а САЩ до половин милион.

«Толкова са. Да, безспорно това е много, това е ужасно, но това не е 25 милиона души, които даде Съветския Съюз», подчерта Владимир Путин. По думите му, за това просто трябва да се говори на базата на качествено проведени исторически изследвания.

Президентът на Русия призова преподавателите по история да насочват вниманието на младото поколение върху имената на истинските герои и техните подвизи. Руският лидер напомни, че Брестката крепост (на границата на СССР) в началото на Втората световна война над 2 месеца геройски е отбранявана от бойци с различни националности, в това число и кавказци.

«Ако някой от тях е бил пленяван, то е само защото е бил в безсъзнание, а фронтът навлезе със стотици километри в дълбочината на страната и хората се сражавали до последна капка кръв. Във връзка с това има много какво да се говори», отбеляза Путин.

Източник: rusofili.bg
#

споделяне във facebook

1 коментар on “Путин се изказа срещу опитите за прекодиране на обществото и пренаписване на историята”

  • их wrote on 26 януари, 2015, 12:40

    а ми катин.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн