Чиновници едва не затвориха петролен терминал на “Зара Е” ООД в Стара Загора, собствениците извикаха спешно медиите

STZAGORA.NET

Служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор едва не затворили снощи (4 ноември) терминал с 5 милиона литра дизелово гориво на “Зара Е” ООД, намиращ се на площадка “Агробиохим” край Стара Загора – под предлог, че не отговаря на стандарта. Това съобщиха на извънредна пресконференция днес собствениците на групата фирми “Зара” – Светлозар Терзиев и синът му Живодар Терзиев.

Погрешният мотив на чиновниците от ДАМТН бил, че дизеловото гориво в терминала, който е най-големият в Южна България, не съдържа необходимия процент биодобавка (6-7%). Констатацията е направена след проба, взета на 28 октомври, и изследвана в лаборатория.

Големите количества дизел се съхраняват задължително без олио (биосъставката в дизела, предназначен за транспорт) и ние сме напълно изрядни, обясниха Терзиеви. Това е така, защото ако двата компонента се смесят, при по-дългото им съхраняване ще се разслоят и олиото, което е по-тежко, ще се утаи на дъното. По тази причина смесването им чрез впръскване по специална технология става едва в момента, в който горивото напуска базата и се отправя към бензиностнациите. Там дизелът вече трябва във всички случаи да е с биокомпонента, в противен случай глобата за бензиностанциите е по 50 000 лв. на пистолет, от който тече нестандартно гориво. А санкцията за петролната база на “Зара Е”, назована от чиновниците, била 500 хиляди лева.

Чиновниците от ДАМТН от средния ешелон са или вопиющо некомпетентни, или изпълняват поръчка срещу нас – споделиха версиите си за случая Терзиеви. Известно е, че горивата на “Зара Е” са на сравнително ниски цени, което вероятно не се харесва на някои. От 25 септември насам зачестили и проверките във фирмата от страна на всевъзможни контролни органи.

Преки изпълнителки на нареждането за запечатване на терминала били две служителки на ДАМТН от офис Хасково, като едната дори 10 минути плакала от объркване и стрес, подложена на силен натиск от началниците си в агенцията под заплахата, че ще им се търси отговорност, ако не изпълнят задачата си.

След два часа разправии между 16 и 19 часа вчера крановете били затворени. Но малко преди пломбирането им все пак от София дали отбой с намерението да продължат атаката днес, след като разбрали, че “Зара Е” е доставчик на газьол за ученията на НАТО, провеждащи се на полигон “Ново село”, както и на гориво за отоплението на над 100 детски градини в цяла Южна България. И след като собствениците се заканили да разгласят широко в медиите случая, което и сториха днес. Петролната база на площадка “Агробиохим” продължила работата си, но след няколко часа задържане на пристигащите за разтоварване жп цистерни с гориво. Скандалът станал и пред руски контрагенти на фирмата, доставчици на 3,5 млн. литра дизел. До ранния следобед днес не се е появил никой от ДАМТН, уточниха Светлозар и Живодар Терзиеви.

Групата фирми “Зара” е на пазара на горива от 1991 г. Годишният й оборот е около 40 милиона лева. Разполага със собствена лаборатория за контрол на качеството на горивата, в която е инвестирала 300 хиляди евро.
#crl

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн