Старейшините от БСП искат обществен дебат по по предоставянето на парцели на ромите в “Лозенец”

STZAGORA.NEТ

Общинските съветници от БСП и техните коалиционни партньори поискаха отлагане на точка за предоставяне на безвъзмеднто право на строеж в местността „Зайчева поляна” в ромския квартал „Лозенец”, съобщи Дарик. Точката е под №7 в дневния ред на предстоящата утре сесия на Общинския съвет на Стара Загора. Вносител на предложението е кметът Живко Тодоров.

„Проведохме серия от консултации с различни експерти. Принципно подкрепяме предложението, но смятаме, че трябва да бъдат направени няколко допълнения преди да бъде гласувано.

Искаме отлагане на точката, тъй като смятаме, че подобно предложение не води до решаване на проблема. Необходимо е да бъде изработена цялостна стратегия за разрешаване на жилищните нужди на социално слабите, а не да се работи на парче. С безвъзмездното предоставяне на терени общината ще се раздели с имоти за 2,5 милиона лева, приблизително толкова ще трябва да бъдат инвестирани в изграждането на инфраструктура в района.

Затова е важно да се попитат гражданите на Стара Загора какво мислят по въпроса. Смятаме, че е необходимо да се организира обществено обсъждане по темата, както и да се предвиди възможността за предоставяне на подобни терени и в други части на града.

Необходимо е и съставянето на комисия, която да изработи по-ясно формулирани критерии, за което също трябва да има обществено обсъждане”, обяви ръководителят на групата общински съветници на БСП Борис Боричев.

„Ние сме готови да започнем разговор по темата. Притеснени сме и от възможността някои от получилите безвъзмездно терен да го продаде след това, нещо, което законът не забранява”, допълни Борис Боричев.

„Като председател на комисията по социална политика подкрепям предложението, но с особено мнение. Юрист съм и не съм убедена дали подобно предложение не е в разрез със закона за общинската собственост, в който не се предвижда възможност за безвъзмездно предоставяне на общинска собственост. То винаги трябва да е възмездно”, коментира Илка Петкова. Тя също поиска прецизиране на критериите и поиска оттегляне на точката от дневния ред.

„Няма правна сигурност за резултата, който общината иска да постигне. А и някои роми вече повдигат въпроса защо те е трябвало да плащат, за да си построят законно домове, а други ще получат терените безплатно”, коментира и Сашко Лозанов от правната комисия.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн