Награждават победителите в националния младежки конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”

STZAGORA.NEТ
Националният конкурс за есе, организиран от Община Стара Загора, Народно читалище ”Родина 1860”, Клуб „Млад писател” и вестник „Teen’s paper”, се провежда всяка година с различна тема. Тази година тя е “Творците в духовното развитие на моя роден край”. Така зададен, той предизвика интереса на двадесет ученици от градовете София, Стара Загора, Айтос, Пазарджик, Монтана, Стражица, Ракитово и Варна.

Конкурсът се проведе в две възрастови групи: до 13 години и до 18 години.

Жури в състав Димитър Никленов – писател и драматург, Даниела Стоева – преподавател по литература в СОУ “Васил Левски“, Стара Загора и Елена Георгиева, вестник “Тийн`с Пейпър”, присъди следните награди:

Първа възрастова група /до 13 години/:
Първа награда: Лилия Налбантова от гр. Пазарджик;
Втора награда: Анджела Наку от гр. Стражица;
Трета награда: Димана Николова – гр. Айтос.

Втора възрастова група /до 18 години/:
Първа награда: Нанси Борисова, гр. Монтана;
Втора награда: Ралица Радева, гр. Стражица;
Трета награда Естел Славова, гр. Монтана.

Награда на НЧ “Родина 1860“: Стела Иванова от Стара Загора;
Награда на Библиотека“Родина“: Добромира Миткова от Варна;
Награди на вестник „Teen’s paper“: Елза Утева – гр. Ракитово и Нели Владова – Пазарджик.

Награждаване на отличените участници -
30 октомври (четвъртък) 2014, 13.30 часа
Народно читалище “Родина 1860″,
ул. “Свети княз Борис І” №94 (срещу Радио Стара Загора), ет.3

Председателят на журито Димитър Никленов:
“Темата на литературния конкурс провокира участниците да демонстрират знанията си за творците, представящи културната идентичност на родния им край, и да осмислят тяхната роля в духовния живот на обществото. Някои от младите автори са се затруднили в намирането на баланс между информативната и въздействащата функция на текстовете, които са създали. Но има и такива, които са се справили много добре и есетата им се отличават с оригиналност и сила на емоционалното внушение, с яснота на изказаните тези.

Такива са творбите на Нанси Борисова от Монтана и на Ралица Радева от Стражица.И двете демонстрират интелектуална зрялост, добре овладян есеистичен стил и усет за композиционно оформление. Добро впечатление у читателя оставя и есето на Естел Славова, което подтиква към размисъл с необичайната гледна точка към темата и оригиналността на разсъжденията.

Най-малките участници в конкурса са се справили изненадващо добре, като се има предвид трудността на темата. Постарали са се не само да съберат необходимата базова информация, но и да я осмислят и да изразят лично, емоционално ангажирано отношение към проблема за ролята на творците в духовното развитие на обществото. С гордост от постиженията на творците от родния им край са написали есетата си Лилия Налбантова от Пазарджик, Анджела Наку от Стражица, Димана Николова от Айтос.

Всички есета на участниците в конкурса носят внушението за добре осъзната роля на духовното начало в живота на личността и на нацията.”
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн