Ивайло Калфин: Формулата за правителство с участието на ГЕРБ, РБ и ПФ е нестабилна

STZAGORA.NET
Формулата, която предлагат от ГЕРБ за съставяне на правителство с участието на РБ и ПФ е нестабилна. При такъв кабинет ние ще бъдем в опозиция. Ще подкрепяме само конкретни негови политики, които смятаме, че са в полза на България и по които имаме допирни точки. Това заяви в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин, според когото мандатоносителят трябва да заложи на по-широка управленска коалиция с участие на всички леви политически формации в 43-то Народно събрание.

По думите на Калфин бъдещото управление на държавата ще се сблъска с вземането на трудни решения още с встъпването си в длъжност. Проблемите обаче трябва да бъдат преодолени с диалог и адекватни политики, в противен случай кризата в страната ще се задълбочи. “Това са актуализацията на бюджета и разходите, въпросът, свързан с КТБ и темата, свързана с възстановяването на европейските плащания и приключване на новите оперативни програми” – заяви Калфин. Той бе категоричен, че държавата трябва да направи всичко възможно да изработи механизъм, който да компенсира повишаването на цената на електроенергията, както и да осигури добавки към пенсиите.

В заключение Ивайло Калфин посочи необходимостта и от спешни промени в Изборния кодекс. Според него проблемите с разпределението на мандатите могат лесно да бъдат преодолени с въвеждането на мажоритарна система, при която 50 процента от депутатските места да бъдат определяни от личностните качества на кандидатите, а останалите мандати да се определят от партийна квота. Въвеждането на задължително гласуване също може да окаже положителен ефект върху процеса на гласуване и резултатите от вота, като върне до урните хората, които не гласуват, защото са обезверени и разочаровани, заяви още той.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн