Новите “Срещи в четвъртък” на РИМ – с лекция за крепостта Перистера край Пещера

STZAGORA.NEТ

Всеки последен четвъртък от месеца от 18,00 часа под надслов “Срещи в четвъртък” в лекционната зала на музея се поднася под различна форма информация за нови книги, интересни научни открития, археологически проучвания и находки, провеждат се дискусии по теми, които са предмет на проучване. Участват както музейни специалисти, така и любители на историята.

Лекцията, насрочена за 30 октомври 2014 г., е “Перистера – крепостта на белия гълъб”. Тя ще бъде изнесена от д-р Бони Петрунова, заместник-директор и завеждащ секция “Средновековна археология” в Националния археологически институт с музей към БАН.

Късноантичната и средновековна крепост Перистера на хълма “Света Петка” над град Пещера е водеща в класацията за най-известните чудеса на България. Църквите-кули „Св. Параскева – Петка Българска“ и „Св. Четиридесет мъченици“, вградени в източната крепостна стена, нямат аналог по нашите земи. През 2012 година крепостта е обявена за недвижима културна ценност с национално значение. След успешна реставрация възстановената крепост Перистера е официално открита за посетители на 22 май 2014 година. Обектът е изключително постижение в областта на културния туризъм и предлага на посетителя много атракции: разходка в дендрологичен и археологически парк, алея на занаятите, обличане в бойни доспехи, стрелба с лък, хвърляне копие, запознаване със стенобойните машини, Дионисиеви празници и др.

Регионалният исторически музей в Стара Загора Ви очаква на 30 октомври 2014 г. от 18,00 часа в лекционната зала.

Входът е свободен.

Снимка bgchudesa.com
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн