АБВ – Стара Загора отчете успешно представяне в парламентарните избори

STZAGORA.NEТ
* АБВ застава в центъра на лявото пространство и ще остане в опозиция на бъдещия център-десен кабинет.
* Ивайло Калфин е упълномощен да участва в процедура за приемането на АБВ в ПЕС


С 11 народни представители, избрани в състава на новия парламент, и 40% ръст на подадените за партията гласове в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район в сравнение с Евроизборите, АБВ – Стара Загора отчете, че е постигнато очакваното успешно представяне на партията в парламентарните избори от 5 октомври 2014 г. Резултатът е налице само няколко месеца след учредяването на партията, припомни днес пред медиите членът на националното ръководство на АБВ д-р Евгений Желев, заедно с избрания за депутат старозагорец проф.д-р Иван Станков, членът на НС на АБВ Тихомир Димитров и участници в кандидат-депутатската листа на АБВ.

За получените от АБВ на изборите над 1700 гласа повече от пролетта най-голям е делът на Стара Загора-град – 1000 гласа. Казанлък се е отчел с 1057 гласа. Приятна изненада е станал и добрият резултат за АБВ в Раднево – 4,14%, съобщи общинският председател на партията Илия Златев. Посочвайки като основен ефект от изборите загубата от страна на БСП на монопола върху лявото пространство, той изброи и обстоятелствата, възпрепятствали постигането на още по-добър резултат за АБВ. Те са следните:

* Изключително силните позиции на ГЕРБ в общините Стара Загора и Казанлък с двама харизматични кметове;
* Силен корпоративен вот в Раднево и Гълъбово за една от партиите, пратили свои депутати в парламента;
* Добрите резултати на БСП в Раднево и Гълъбово, мотивирани от повишаването на изкупните цени на въглищата от кабинета “Орешарски”;
* Медийна кампания анти-АБВ, макар и непряко изразена, от страна на БСП;
* Силното влияние на ДПС в община Павел баня и в някои села от община Казанлък доведе до етнически вот в тях;
* Несъстоятелните внушения срещу АБВ от социологическите агенции през лятото и по време на предизборната кампания, вещаещи нисък изборен резултат (под 4%) на водената от Георги Първанов коалиция и повлияли на нагласата на хората да гласуват. По този начин АБВ косвено се е лишила от допълнителни 10 хиляди гласа;
* Сред основните пречки е и недоизградените навреме структури на АБВ в цялата Старозагорска област. Процесът по създаването им ще бъде завършен сега, в условията на една вече по-спокойна обстановка.

Неоснователни са се оказали очакванията за преливане на гласове от БСП към АБВ, отбеляза още Илия Златев. През 2013 г. БСП е взела в региона 50 хиляди гласа, сега – 28 хиляди. Разликата от 22 000 гласа не дойде автоматично в АБВ – посочи той. На национално ниво над 280 000 души, които не излязоха да гласуват за БСП, не припознаха АБВ. В тях АБВ вижда евентуална бъдеща електорална ниша.

Укрепването и утвърждаването на АБВ като една от основните политически партии в България ще продължи и с активно участие на силната й парламентарна група с председател Ивайло Калфин в работата на 43-тото Народно събрание, посочи д-р Евгений Желев. Групата готви свой Етичен кодекс, в съзвучие с европейската парламентарна практика.

Първите задачи на групата формулира проф.Иван Станков. Сред тях са обезпечаване на хората в страната да изкарат нормално предстоящия тежък зимен сезон, задължителна корекция в бюджета заради натрупаните проблеми, особено в земеделието и хранителната промишленост, както и подготовка на новия бюджет ’2015.

Проф. Станков изброи и основните приоритети на АБВ в средносрочен план: икономическо възраждане на България, решаване на социалните проблеми на хората, издигане ролята на образованието на всички възможни нива, включително с приемането на Закон за висшето образование, който да разреши на университетите да развиват стопанска дейност, която да подпомага бюджетите им, в условията на недостатъчно държавно финансиране. Продължаване на работата по АЕЦ “Белене” и газопровода “Южен поток” като жизнено важни за българската икономика. Решаване на многобройните и сложни проблеми в здравеопазването, както и на демографските проблеми. Сериозни промени в избирателната система, трикратно намаление на субсидиите за партиите. Реформа в съдебната система, борба с корупцията, реформи в държавността, предшествани от референдум за президентска република, който може да се състои най-рано през 2015 г.

АБВ ще отиде на разговори с ПП ГЕРБ в неделя (19 октомври) от тези позиции, заяви д-р Евгений Желев. Екипът за разговорите е Ивайло Калфин, проф. Борислав Борисов и Румен Петков.

Партията с лидер Георги Първанов се позиционира като център на лявото пространство и заради това няма място в едно бъдещо център-дясно правителство, доминирано от ГЕРБ, и ще остане в опозиция, каза той. Едновременно с това д-р Желев подчерта обаче, че АБВ ще подкрепя всички националноотговорни и полезни за България инициативи и предложения на правителството, след като то бъде сформирано, както и ще излиза със свои собствени ициниативи и предложения. Д-р Желев изрази увереност, че правителство ще има, още повече че партиите нямат пари за още едни избори. Налични са индикации, че решението вече се е оформило и разговорите с отделните партии по-скоро са с цел легитимиране на това, което се случва.

Националният съвет на АБВ с решение на Изпълнителното бюро упълномощи Ивайло Калфин да участва в процедура за членство на ПП АБВ в Партията на европейските социалисти (ПЕС), съобщи още д-р Евгений Желев.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн