Голямо Дряново стяга Първи национален фестивал на ореха

STZAGORA.NEТ

Първи национален фестивал на ореха организират на 18 октомври кметството в казанлъшкото село Голямо Дряново и Народно читалище „Зора-1901“ в населеното място.

Идеята с фестивала да се почете достолепното растение е на кмета на Голямо Дряново Петьо Апостолов, а причините са най-малко две. Първата е, че в землището на селото е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500 дка площ. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години. Днес дървото го няма, но славата на голямодряновските орехи остава.

В деня на Първия национален фестивал на ореха са замислени поредица от интересни събития. Празникът стартира с изложение на биопродукти – сирена, мед, смилянски боб, различни сортове орехи и др. Ще бъде подредена изложба с ястия с орехови ядки. Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. Ще има мултимедийна презентация на Голямо Дряново, както и специален видеоклип, който рекламира селото и фестивала. Гостите и жителите на селото ще се насладят на богата фолклорна програма, пресъздаване на обичаи и традиции, свързани с ореха. Ще пропъдят злото известните със своите игри голямодряновски кукери.

За да пребъде фестивалът занапред във времето и да има дълголетието на ореха, ще бъде засадено и младо орехово дръвче.

Празникът ще се проведе в центъра на с. Голямо Дряново, община Казанлък, в парка зад кметството, от 10.00 часа на 18 октомври, събота.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн