Хиляди се поклониха пред мощите на Свети Игнатий Старозагорски 200 години след мъченическата му смърт

STZAGORA.NEТ


Хиляди жители на Стара Загора се поклониха през последните два дни пред мощите на Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски, които бяха изложени за поклонение в храм “Свето Въведение Богородично”. С литийно шествие днес мощите бяха пренесени за поклонение и в новостроящия се храм в квартал “Самара”, чийто патрон е светецът, по случай 200-годишнината от неговата смърт, която се отбелязва на 8 октомври.

Седем владици, водени от Старозагорския митрополит Галактион, отслужиха Света литургия в криптата на новия храм. Тя вече е украсена с чудесен фигурален под, гранитен иконостас – първи в България, по идея на дядо Галактион, и две от трите предвидени мозаечни пана над животворния извор, бликнал от 33 метра дълбочина точно на това място.

На поклонението дойде и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на общинското ръководство, ктитори, строители на храма и миряни.

Йеромонасите Кирион и Алексей от руския манастир “Св. Пантелеймон” на Света гора, Атон, които придружиха Светите мощи с благословията на игумена – свещеноархимандрит Йеремия, споделиха надеждата си, че те ще заздравят духовната връзка на православните българи със Света гора и в частност с техния манастир.

Договорено е впоследствие частица от мощите да бъде оставена тук, в храм “Св. Игнатий Старозагорски”, съобщи за stzagora.net бизнесменът Николай Любчев Иванов. Той, заедно с инж.Румен Райков, директор на ВиК – Стара Загора, който от самото начало заедно с митрополит Галактион е основна фигура в създаването на новия старозагорски храм, и двама свещеници от Старозагорската митрополия, пътуваха до Атон, откъдето взеха Светите мощи. На българо-гръцката граница мощите бяха посрещнати от старозагорския владика.

Мощите на Св. Игнатий Старозагорски ще останат за поклонение в наречения на него храм в кв.”Самара” до 14.00 часа днес. След това заминават обратно за Атон.

* Клип 1
* Клип 2










Йеромонасите Кирион и Алексей от руския манастир на Света гора "Св. Пантелеймон"

Бизнесменът Николай Любчев Иванов бе един от старозагорците, които отидоха до Атон за Светите мощи на Игнатий Старозагорски



Гранитният “килим” в криптата на новия храм “Св.Игнатий Старозагорски”- дарение от “Мармекс”. Такъв ще има и на горното ниво.


Първият в България гранитен олтар е в криптата на храм “Св. Игнатий Старозагорски”. На него предстои да бъдат монтирани иконите
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн