Има нещо сбъркано в преференциите. Превърнаха вота ни във водевил

STZAGORA.NET
Не им е чиста работата на тия преференции. Уж ги въведоха с благородна цел – да направят вота ни по-демократичен, но като че ли има нещо недоизчислено, нещо недоизчистено в тях.

Каква работа вършат преференциите? Ако за една партия са дадени примерно 10 хиляди гласа, 701 преференции за последния кандидат в листата (т.е. над закования от закона 7-процентен праг) са в състояние да го изстрелят на избираемо място, като го залепят веднага след водача. Защо? Ами защото голяма група избиратели са предпочели последния, е официалното обяснение.

Но дали това е справедливо? Дали е логично? Къде остават в такъв случай предпочитанията на другите почти 9300 избиратели, които са харесали листата във вида, в който е представена, и не са употребили преференция? Да не би те да са малка група? Ако 9300 души смятат, че вторият трябва да си остане втори, третият – трети и т.н., откъде накъде другите 701, тези с особеното мнение, трябва да се ползват с привилегията да променят одобрената от огромното мнозинство избиратели подредба? Защо на тяхното мнение и воля трябва да се придава по-голяма сила, отколкото на мнението и волята на останалите, многократно повече на брой избиратели?

Положението сега е такова, че водачът на листата се ползва със своеобразен имунитет – като подадени лично за него се броят бюлетините, пуснати без преференции. Но защо само той? Защо само за него? Нима липсата на преференция не означава одобрение и на втория, и на третия… – на кандидатите, подредени зад водача и в крайна сметка – на цялата листа във вида, в който е предложена? Отговорът е очевиден. Както е очевидно и това, че мнозинството е в правото си да държи на своето, а не да позволява на 7-те процента свои опоненти да му се качват на главата и да му манипулират вота.

И що за праг е това – 7%? Защо 7, а не примерно 5, 10 или 20 процента? По каква логика е закована точно тази цифра?

Ако се замислим, няма как да не ни връхлети едно неприятно подозрение – че въпросната 7-процентна преференция за отделни кандидати в листата друго я свърши, я не, но хаос и объркване със сигурност ще предизвика.

Много по-логично и по-демократично би прозвучала една не 7%, а 50-процентна преференция. Сиреч – ако поне половината плюс един от гласоподавателите са на мнение, че даден кандидат е поставен несправедливо назад в листата, нека тогава тази вече солидна маса избиратели да има правото с вота си да го премести по-напред. И колко по-напред? С едно, две, десет места? Или направо под върха? Това вече е въпрос на съвсем друг разговор.

Така мислещите различно ще формират свое мнозинство – ако изобщо успеят да се съберат.

Всичко друго бие на волунтаризъм и произвол. Какво е това – 7% да налагат волята си над останалите 93% – ако не пряк израз на максимата “Разделяй и владей”? Кому е нужна такава постановка на нещата?!

На всичкото отгоре неграмотното боравене с преференциите, което видяхме, че се случи и на тези избори, превърна за пореден път народния вот в истински водевил. Петнадесетият – почти на върха! Последният в листата – в парламента! Такава подигравка ли заслужават милионите избиратели, загрижени за бъдещето на България?

Ресто! Не струва! – би казал Вапцаров, ако беше жив.

Това е някаква колективна лудост. Хайде да върнем разума, докато все още не е твърде късно, а?*

Максим Добрев

––––––––
* Действие постфактум в този дух на размисли:

“Парламентарната група на ДПС изключи от редиците си Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС в Исперих, съобщи депутатът Тунчер Кърджалиев на брифинг в Народното събрание в петък. Причината според Кърджалиев е, че двамата са нарушили политическия ангажимент и джентълменско споразумение “за неползване на преференциалния вот”.

Кърджалиев подчерта, че ДПС като парламентарна група и политическа сила е имала резерви към преференциалният вот, защото е несправедлив.

“Смятаме, че 7% от избирателите не могат да доминират над 93 и сам по себе си преференциалният вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, доверие, а след това и като реализирани мандати”, каза още Тунчер Кърджалиев.”

Източник: novinite.bg, публикация от 28 ноември 2014 г.
#

бутон за социални мрежи

1 коментар on “Има нещо сбъркано в преференциите. Превърнаха вота ни във водевил”

  • ЦИЦЕРОН wrote on 13 октомври, 2014, 20:07

    Защо пискате ? Това е най-справедливият начин за гласуване…Да речем,че харесвам ГЕРБ,но не харесвам Бойко. Гласувам за ГЕРБ,и отбелязвам онзи,от ГЕРБ,който предпочитам …..Ако достатъчно много хора са го отбелязали,а е бил на неизбираемо място-той ще е човекът….


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн