Георги Първанов: АБВ е за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили, преди всичко за излизане от кризата

STZAGORA.NET
ПП АБВ е готова за конструктивно партньорство с останалите партии в новото Народно събрание. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) и лидер на АБВ на пресконференция след края на изборната кампания за 43-то Народно събрание.

„Това са първите парламентарни избори на АБВ, не мога да скрия удовлетворението си, че с първият си опит намираме място в българския парламент“ – каза Първанов. Той подчерта обаче, че потенциалът и амбициите на партията са далеч по-големи, а постигнатото е важна предпоставка за влиянието на каузата АБВ.

„АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили, преди всичко за излизане от кризата. Можем да приемем документ за излизане от кризата. Насоките са по бюджетната политика, по непосредствените проблеми на енергийният сектор. Готови сме да предложим бързи мерки за стимулиране на бизнеса, както и своя пакет от социални идеи”, каза Първанов. Той обясни, че когато ГЕРБ заявят своите намерения, АБВ е готова да се включи в обсъждане на параметрите, но предвид идеологическите различия, ще бъдат необходими усилия за преодоляването им. Инициативата обаче трябва да бъде на ГЕРБ, АБВ няма да се самопредлага, категоричен е Първанов.

Георги Първанов отново подчерта, че АБВ няма да подкрепи правителство, в което участва ДПС. По повод бъдеща съвместна работа с БСП в новия парламент той коментира, че когато става дума за разумни предложения от страна на БСП, то няма по-естествено от това АБВ да ги подкрепи. Както и обратното.

Георги Първанов изрази благодарност към всички, дали подкрепата си за АБВ и поздрави победителите. „Искам да поздравя победителите от изборите и да им пожелая успех в една нелека ситуация, в която се намира държавата. Върху техните плещи лежи голяма отговорност”, добави той.

Президентът коментира и характера на предизборната кампания. Той смята, че вотът не може да бъде определен като честен и демократичен. „Има много информация за един мащабен процес на покупко-продажба в цели региони от няколко партии. Една от тях много се хвали в момента с подкрепата на ромския етнос”, коментира Първанов.

Румен Петков: Резултатите от вота показват двойно нарастване на подкрепата за АБВ

“Не сме удоволетворени от резултата си. Той обаче заслужава уважение, особено предвид малкото време, с което разполагахме за подготовка и безпрецедентния натиск, който се оказваше срещу АБВ, както и огромните размери на манипулирания вот.”

Това заяви по време на пресконференция председателят на предизборния щаб на Коалиция АБВ и кандидат за народен представител в 15 МИР – Плевен и 30 МИР – Шумен Румен Петков. Според предоставените от него данни АБВ е получила подкрепата на почти 50% повече български граждани в сравнение с изборите за европейски парламент.

„Броят гласове, който получихме на отминалите избори, е 132 587. Това е близо 50% увеличаване на вота в сравнение с европейските избори. Не сме удовлетворени от резултата. Но за един твърде кратък период в условия на доста трудна конфронтационна среда и отчетливи действия на политически партии и държавни институции срещу АБВ, това е резултат, който струва уважение. В 17 района сме получили над 4%. В Перник резултатът ни е най-висок, избирателната активност за нас там беше над 9,15%. На второ място е Враца с 7,16%, следва Плевен с 6,7%, Монтана с близо 6%” – посочи той.

Според Румен Петков има и резултати като тези, които Коалиция АБВ е постигнала в чужбина, Хасково, Разград и Кърджали, които будят притеснения и трябва да бъдат подложени на детайлен анализ. „Предстои ни заседание на Националния съвет на партията, ще свикаме и конференция, ще направим един по-обстоен анализ” – обобщи Петков.

По думите му АБВ е успяла да достигне до младите хора в България и да мобилизира избиратели, които са гласували с ясна мотивация кого и защо избират, което си личи от високата употреба на преференциалния вот. „43% от избирателите на АБВ са гласували преференциално. Това ни кара да вярваме, че вота е осмислен. Считаме, че това е пътят, по който трябва да върви една демократична, уважаваща себе си формация. Формация, която не просто разчупи монопола в ляво, но даде шанс на разочарования лявомислещ избирател да има своя избор. Това са организационни стъпки и действия, които трябва да продължим, защото изграждането на партията ни е сериозната гаранция за ефективното ни участие в избори за местни органи на самоуправление, които предстоят през следващата година“ – заяви той.

В заключение Румен Петков отбеляза и повишените резултати за АБВ в малките населени места. Според него това е още един ясен знак за плавен ръст в подкрепата, която партията събира през последните няколко месеца.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн