Драгомир Стойнев от Шипка: Време е да спрем да се разделяме

STZAGORA.NET

„Време е да спрем да се разделяме. България има нужда от обединение около нови национални идеали и цели, които да събудят нацията и да я изведат по нов път” – каза на връх Шипка Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП лява България” за 27-ми Старозагорски избирателен район. Той и останалите кандидат-депутати от листата се качиха днес на легендарния връх, за да закрият кампанията за предсрочните парламентарни избори и от висотата на най-българската светиня да заявят, че “преди да сме политици – сме българи”.

„Промяната трябва да настъпи отгоре надолу. Промяната трябва да започне от политиката, защото политиците се изолираха от народа си. Днес е време да сложим край на партийния егоизъм и да мислим за това, което ни обединява, а не ни разделя. Трябва да намерим идеите и политиките, които ще ни съберат и ще са полезни за България” – каза още зам.-председателят на БСП. По думите му след тези избори политиците трябва да си говорят, да търсят съгласие, а не конфронтация. „Аз вярвам, че този диалог ще се случи”, категоричен бе Стойнев.*


Две заръки дадоха на бъдещите депутати ветераните–социалисти. Първата бе да приемат като саможертва и себеотричане работата си за благото на хората. „Народното събрание не е място за страхливи хора, имайте смелостта да отстоявате позициите си, и да не превивате гръбнак” – бе втората заръка на Донка Черковска, председател на организацията на ветераните-социалисти. Тя подари на бъдещите народни представители българския трибагреник, за да се сещат, че винаги на първо място трябва да е България.

Младите социалисти пък поискаха утре да дойде още днес и те да могат да живеят, учат и работят в България.

Заедно с колегите си Драгомир Стойнев поднесе венец в костницата на паметника.

Под звуците на националния химн в безоблачното небе над историческия старопланински връх прозвучаха 22 салюта – колкото са кандидатите за народни представители от коалицията с номер 22 в интегралната бюлетина за парламентарните избори на 5 октомври – “БСП лява България”.

По-рано през деня Драгомир Стойнев се поклони и пред монумента на Св. Иван Рилски в Раднево, който е покровител на миньорите. „Вие бяхте този, който подаде ръка на хората от „Мини Марица-изток”, когато имахме нужда. Паметта на миньорите не е къса. Не се уплашихте да ни погледнете в очите и да ни обещаете, че ще работим, ще има пари за социални дейности, ще има инвестиции. И най-важното, не ни забравихте” – казаха в посланието си към Стойнев миньорите.


Те припомниха, че при неговото управление цената на въглищата от Маришкия басейн бе увеличавана два пъти. Подариха и скъп спомен на доскорошния енергиен министър – снимка от първото му посещение в „Мини Марица-изток” и го помолиха да я държи близо до себе си, когато влезе парламента.

„Мога да погледна в очите миньорите с гордо вдигната глава, защото всичко, което бе обещано бе изпълнено”, категоричен бе Стойнев.

Закриването на кампанията на Коалиция „БСП лява България” в Старозагорско тази година бе нетрадиционно. Кандидатите за народни представители се поклониха пред три паметника – символи на българщината. Най-напред в Стара Загора те поднесоха цветя на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

„Да секне езикът на омразата. Вярвам, че след 5-ти октомври разумът ще надделее и нашите депутати най-после ще извикат като апостолите „Да живее България” – призова поетът Таньо Клисуров:

Жените социалистки пък му пожелаха да бъде винаги верен на хората, чиито права ще отстоява и да продължи политиката на социални придобивки за българите.

„Прекланяме се пред паметниците, тук можем да сведем глава без злоба. Искаме да поставим ново начало, да градим, а не да рушим” – обеща Стойнев.
––––––––––––
* Цялото обръщение-призив на Драгомир Стойнев от връх Шипка:

“На този връх на българската храброст и саможертва прекланяме глава пред хората, които загинаха, за да я има българската държава. Днес още е живо преклонението пред техния подвиг. Но тези чувства като че ли стоят заключени във витрината на историята като реликви и се извеждат на показ само на празници. Днес България пази спомена, но той не е част от ежедневието и самочувствието на българите.

Българската нация излиза от прехода разединена, бездуховна, по-малко образована, лишена от обединяваща идея. На това трябва да се сложи край. Избрахме да се поклоним пред този паметник, обединяващ символ за целия български народ, защото е време да спрем да се разделяме. Време е да събираме. България и хората имат нужда от обединение около нови национални идеали и цели. Които да събудят енергията на нацията и да я изведат по нов път. Да й дадат самочувствие.

Промяната трябва да настъпи отгоре надолу. Промяната трябва да започне от политиката. Защото политиците се изолираха от народа си. Създадоха паралелна реалност. Политиците на прехода живееха и се хранеха от противопоставянето. Мислейки, че разширяват чрез него своето влияние, те бавно губеха най-ценното – връзката с хората и доверието в държавността.

На този процес трябва да бъде сложен край. И БСП бе сред първите, осъзнали грешките. Най-вероятно – защото тя има много по-дълга историческа памет от останалите партии. Днес е време да сложим край на партийния егоизъм и да мислим за това, което ни обединява, а не ни разделя. Трябва да намерим идеите и политиките, които ще ни съберат и ще са полезни за България. Затова и мотото на нашата кампания в Старозагорско бе – “Преди да сме политици, сме българи!”.

И ако сме истински българи, трябва да помислим какъв трябва да е пътят на България, какви дългосрочни политики – не за мандат или два, да направим в енергетиката, индустриалната политика, здравеопазването, образованието.

БСП има своите червени линии, които ще отстояваме категорично. БСП няма да повтаря стари грешки. Ние научихме урока си. БСП ще продължи да е основният фактор в политическия живот, който да гарантира стабилност и отговорност, който да възпира крайни решения.

След тези избори политиците трябва да си говорят, да търсят съгласие, а не конфронтация. Аз вярвам, че този диалог ще се случи. Защото преди да сме политици, сме българи!”







#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн