С песен “Искаме си банята!” посрещнаха Лиляна Павлова в Ягода, тя обеща да помогне

STZAGORA.NEТ


Мелодична песен със запомнящ се рефрен “Искаме си банята!” (кратък клип – тук >>) посрещна днес водачката на листата на ПП ГЕРБ в 27 МИР Лиляна Павлова в препълнения читалищен салон на курортното (навремето) село Ягода, община Мъглиж. Хорът на шановските баби трогна Лиляна Павлова. Преди това тя огледа заедно с кметовете на общината Господин Господинов и на Ягода Димитър Димитров, заедно със заместник-кметовете и експерти, прословутата минерална баня, която от 4 години не работи, след като дълги години беше дадена на концесия. Общината си я върна след това с много усилия, а в момента сградата е потънала в разруха, като лятно време посетители събира само откритият плаж зад нея.

Минералната баня в Ягода е паметник на културата. Съществува проект за реконструкцията й, но Общината не разполага със средства, за да направи каквото и да било в посока към възраждането й като привлекателен обект за посещения и туризъм. Минералната вода пълни, както и преди, закрития басейн, но къпалнята и съблекалните са абсолютно неизползваеми във вида, в който се намират.


Събралите се за предизборната среща в читалищния салон ягодчани отправиха гореща молба за съдействие към бившия, а вероятно и бъдещ министър на регионалното развитие в лицето на Лиляна Павлова.

“Разбирам, че банята е изключително важно място – отговори на жителите на Ягода Лиляна Павлова. – Преди малко ми дадоха автентичен брой на издавания в Стара Загора през 1934 година вестник “Дума”, в който се пише за банята и за всичко, свързано с нея. И разбирам вашия сантимент. Г-н кметът на Общината, един достолепен човек, както г-н Борисов често го нарича – “Боримечката”, е много убедителен, защото има сериозни аргументи. Но Вие бяхте още по-убедителни.


Аз се занимавам с проекти и финансирането им от много години. Това е най-прекрасната, най-уникалната и най-убедителната форма за кандидатстване, която направихте. На такава молба за кандидатстване няма кой да откаже. Затова ви гарантирам – така, както вие с цялото си сърце и душа ме помолихте, така и аз и целия екип, разбира се с подкрепата на кмета ви, ще се борим за всеки лев, необходим за тази баня – малко по малко да я възстановим и да си върне вида, облика, който е имала още през 1934 година. Ще се борим за европейско финансиране и ще дофинансираме с пари от държавния бюджет. Не ви го обещавам от днес за утре. Много са ви обещавали тази баня. Но това, за което поемам ангажимент, тъй като от 17 години се занимавам с европейски фондове и тъй като вашата молба достогна до моето сърце, е, че ще се борим да си “подадем правилно фиша”, както се казва. Ще се борим по всички начини и съм сигурна, че ще го постигнем заедно.”

На срещата с жителите на с.Ягода бяха представени кандидатите за народни представители на ПП ГЕРБ в 27 МИР. Сред тях има и човек от община Мъглиж – Методи Марков, зам.-кмет с ресор “Инвестиции, общинска собственост и устройство на територията”.

Хорът на Шановските баби, с един дядо в състава





Във фоайето на минералната баня в Ягода само полилеят напомня за миналото й великолепие






От тази курна извира и се излива без полза топла минерална вода с лек мирис на сяра


На покрива на банята от години расте брезичка


Това дете може би ще се радва в своята младост след години на обновената минерална баня в Ягода


#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн