Съдът остави в ареста фалшификатор на банкови карти, втори е с домашен арест

STZAGORA.NEТ

Окръжният съд в Стара Загора разгледа днес мярката за неотклонение на двама мъже, които в условията на продължаващо престъпление през първите три месеца на тази година са подправяли банкови карти на чужденци и са теглели суми от тях.

32-годишният Евгени Кирилов Минчев (вдясно на снимката) и 29-годишният Николай Тенев Колев са закупували с подправените от тях кредитни и дебитни карти лаптопи, телефони и друга техника от магазини на територията на България. На двамата са повдигнати обвинения по член 244, ал.1 от Наказателния кодекс.

Те са влезли в полезрението на правоохранителните органи в началото на пролетта. Досъдебното производство е образувано в края на април. След проведените оперативно-издирвателни мероприятия Минчев и Колев бяха задържани на 24 септември. На тази дата под ръководството на Окръжна прокуратура Стара Загора полицейските служители от ОДМВР – Стара Загора проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с използването на неистински банкови карти. Бяха извършени претърсвания на четири различни адреса в Стара Загора, както и на два автомобила. В хода на процесуално-следствените действия бяха иззети множество вещи, имащи отношение към извършените престъпления – лаптопи, дебитни карти, пластики, мобилни телефони, флаш памети, карточетяща машина и други.

Прокурор Маргарита Димитрова от старозагорската Окръжна прокуратура поиска днес от съда Евгени Минчев да остане в ареста, а на Николай Колев да бъде наложена мярка за неотклонение “домашен арест”.

Адвокатите и на двамата обвиняеми пледираха за по-леката мярка, като изтъкнаха, че няма опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдия Ива Стефанова от Окръжен съд – Стара Загора обаче определи налагането на различни мерки за неотклонение. Евгени Минчев, който е осъждан досега многократно и е бил по-активната страна в извършеното престъпление, ще остане в ареста. Той е имал и подготвени автобусни билети за Испания. На Николай Колев, в чийто дом е извършвано подправянето на банковите карти, бе наложена мярка “домашен арест” заради второстепенната му роля в престъплението и заради това, че е оказал пълно съдействие на разследването.

Определените от съдията мерки за неотклонение могат да бъдат обжалвани в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. За престъпления като извършеното от двамата мъже законът предвижда лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години. В случая сумата, с която е злоупотребено, е сравнително малка, а двамата са действали като аматьори, коментираха адвокатите им.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн