Младежи от АБВ и Реформаторския блок дискутираха заедно възможностите си за обучение и реализация

STZAGORA.NEТ

Дискусия по актуални проблеми на младежта в България проведоха младите от старозагорските организации на ПП АБВ и Реформаторския блок. Беседата беше с “вход свободен” и всеки от присъстващите, който искаше да изкаже мнение, можеше да се включи в разискванията, независимо от възрастта.

В дискусията участваха председателят на младежката организация на АБВ Нина Найденова, петата в листата на Коалиция АБВ д-р Севдалина Тодорова, студентите Благовест Илиев и Емил Стоименов, а от страна на Реформаторския блок се включиха шестата в старозагорската листа на Блока Росица Кашикова и Георги Димитров, който е на осмо място в нея.

Младите от двете политически формации се обединиха около темите за младежката гражданска активност, както и за участието на младите в местната общност.

Как да се подпомогне преодоляването на трудностите и предизвикателствата пред младежката заетост в България и как младите да останат и да работят тук беше една от основните теми на дебата.

“В СУ имам приятели, които взимат около 480 лв. стипендии, а могат да бъдат асистенти едва когато са станали докторанти. Освен това ги назначават със заплата, която е с 40 лева по-ниска от стипендията им. Това е парадокс. Затова едно от личните ми обещания е да променим този постулат, въпреки че знам, че е малко трудно заради начина на финасиране на стипендиантите”, каза Росица Кашикова. Завършилата докторантура в Германия кандидатка за депутат от РБ смята, че в България младите специалисти нямат никакво поле за изява.

“Тези, които искат да се занимават с научна дейност, техният път е абсолютно прерязан. Едно от нещата, които искаме наистина да променим, е на младите хора да им бъде предоставена възможност да се развиват”, подчерта Кашикова.

За работеща реформа в образованието се обявиха и младите от АБВ. Общото мнение бе, че завършващите различните форми на образование не излизат от учебните заведения с адекватна подготовка. Емил Стоименов припомни предимствата на дуалната система в обучението. Той предложи в 11-и и 12 клас учениците да посещават учебните занятия три дни, а другите два дни от седмицата да работят и посочи като пример немската система.

“Системата за дуално образование в Германия е малко по-различна. Тя всъщност започва на 16 години и приключва на 19 години. Тези три години не само се водят като трудов стаж, а се излиза и с майсторско свидетелство, което има равностойността на диплома за висше образование”, обясни Нина Найденова, която е работила в Германия в мултинационална компания за международна търговия.

“Днешният дебат не е за да изведем политическата реклама за една или друга партия, а за това, че младите хора можем да променим настоящето си”, заяви още Нина Найденова.

В резултат на дебата бяха изведени конкретни предложения, които касаят обучението в средното училище и натовареността на учебната програма в него, начина на учене и прилагането на наученото в практиката, подкрепа на реализацията на младите, които имат занаятчийски професии. Участниците в дебата се обединиха и около идеята да бъде предложена актуализация на стратегията за младежката политика в община Стара Загора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн