Георги Първанов на среща с младежи в Стара Загора: Спортувайте отрано и редовно!

STZAGORA.NET

Образование, младежка безработица и социална политика за младите семейства – това бе кръгът от въпроси, които обсъдиха млади членове и симпатизанти на АБВ днес в кръгла маса с участието на председателя на партията Георги Първанов. Срещата, в която участваха също така членът на националното ръководство на АБВ д-р Евгений Желев и водачът на листата на АБВ в 27 МИР проф.Иван Станков, се състоя в комплекс “Верея”.

Студенти по медицина споделиха вълненията си относно това, ще могат ли да специализират на собствени разноски и не би ли било по-добре разходите по специализацията им да бъдат поемани от държавата.

Милен Пасков, кандидат-депутат от листата на АБВ, сподели виждането си, че са необходими още усилия за развитието на масовия спорт чрез строителството на нови спортни площадки и игрища.

Защо задочните студенти имат по-малко права от редовните, постави на обсъждане студентка от Тракийския университет.

“Навремето имаше идея за създаването на Закон за младите хора. Но е трудно всичко, което им е потребно, да бъде описано на едно място. Затова днес в управленската програма на коалиция АБВ е заделено сериозно място за проблемите на младите” – коментира в отговор Георги Първанов. Той акцентира върху липсата на приемствена връзка между средното и висшето образование. Младежите влизат във вузовете без добра подготовка, а след завършването на образованието си се изправят пред проблема с безработицата. Очевидна е необходимостта от реформа в средното и висшето образование – каза Георги Първанов.

Голям проблем е и слабата координация между училището и българската икономика и бизнес. Учебните дисциплини не са ориентирани директно към потребностите на реалния сектор. Това важи в още по-голяма степен и за висшето образование. “Решаваме да строим нови атомни реактори, а подготвяме едва по 6 ядрени специалисти годишно. Докато в съседна Турция подготвят по 600″ – изтъкна президентът.

Изтичането на мозъци, емиграцията на млади българи зад граница е друг от големите проблеми на страната ни. Той е пряко свързан с демографския въпрос и вече е крайно наложително да се създадат механизми за насърчаване на раждаемостта – каза Първанов.

По отношение на масовия спорт той коментира, че много е важно младите хора да спортуват, независимо че няма да станат професионални спортисти. Самият той и до днес продължава да се занимава със спорт 2-3 пъти седмично. Затова в България спортно министерство трябва да разполага със сериозен бюджет, е мнението на президента. “За АБВ спортът е ключов въпрос и ще го развиваме с общи усилия. Младите трябва да спортуват от най-ранна възраст” – каза Георги Първанов.

На въпросите за висшето образование отговори водачът на листата на коалиция АБВ в 27-и Старозагорски избирателен район проф.д-р Иван Станков, ректор на Тракийския университет. “Трябва да има сериозни промени в системата на образованието. Това ще е една от основните ни задачи в следващото 43-то Народно събрание. “Много кадърни лекари остават без специализация заради лошата система, наложена в специализациите” – отбеляза със съжаление той. “Преди няколко дни се завърнах от Турция, преди това бях в Русия. В тези страни масовият спорт е на висота. Аз лично редовно насърчавам моите студенти да спортуват” – допълни проф.Станков. Той се солидаризира с мнението на президента Първанов, че българското образование се нуждае от сериозни реформи, като бъдат застъпени електронните форми и дистанционното обучение.

Д-р Евгений Желев, който преди време бе председател на Държавната агенция за българите в чужбина, сподели в отговор на отправен въпрос за работата на българските дипломатически представителства със сънародниците ни-емигранти, че е необходимо на агенцията да прерасне в министерство за работа с българите зад граница. Относно специализициите на младите лекари той коментира, че трябва да бъдат леснодостъпни за всички, които желаят да се квалифицират допълнително.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн