Министър Николина Ангелкова: 3,2 милиона лева са щетите по железопътните линии от пороите

STZAGORA.NET
Първоначалните анализи показват, че са необходими 3,2 млн. лв., за да се възстанови железопътната инфраструктура от щетите, нанесени от последните наводнения, каза в Стара Загора министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Днес тя посети засегнатите от наводненията участници по жп трасето Димитровград–Нова Загора, за да се запознае с обстановката на място.

Министър Ангелкова добави, че железопътната инфраструктура и съоръженията към нея са застраховани и вече са отправени искания към застрахователите за всички пострадали участъци, включително Михайлово–Калояновец, и се очаква застрахователната оценка.

От пресцентъра на транспортното министерство припомнят, че още в неделя по нареждане на министър Николина Ангелкова беше създаден Оперативен щаб, чиято основна дейност е мониторинг и контрол на състоянието на участъци от жп мрежата в страната.

Действия за временно възстановяване на влаковото движение са предприети веднага и поетапно участъците – път № 1 в гара Михайлово, междугарието Любимец–Свиленград, междугарие Харманли–Любимец, гара Любеново предавателна, междугарие Меричлери–Димитровград север, са отворени за движение, някои от тях – с намалена влакова скорост.

Най-проблемен остава жп участъкът Любеново–Гълъбово, по който ще бъде възстановено движението в понеделник – 15.09.2014 г., след това ще започне работа по гърловината на гара Михайлово, чието възстановяване ще отнеме най-много време.

Мерките за безопасност и сигурност на влаковото движение в засегнатите от наводненията части от железопътната инфраструктура са завишени. Непрекъснато се извършват проверки и се прилагат разписаните мерки и действия за аварийни ситуации.

Не са нанесени големи щети по жп участъците, чието изграждане се финансира по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013. Отстраняването на преовлажнените почви няма да се отрази на строителството и няма да има забавяне в сроковете за изпълнението на проектите, коментира министър Ангелкова. Неустойки към изпълнителите за забава вследствие от нанесени щети ще се търсят, ако те не докажат, че същите са предизвикани от форсмажорни обстоятелства.

Министър Ангелкова добави, че жп гарите в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора ще бъдат включени за обновяване в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн