Драгомир Стойнев: „Никога няма да позволим мините и ТЕЦ „Марица-изток 2” да бъдат приватизирани”

STZAGORA.NET

„Енергетиката е част от националната сигурност и тя трябва да остане държавна. Никога няма да позволим мините и ТЕЦ „Марица-изток 2” да бъдат приватизирани”, каза в Гълъбово Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП лява България” и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. В енергийното сърце на региона Стойнев откри предизборната кампания на Коалицията.

В препълнената зала той разказа, че за пръв път е дошъл в Гълъбово през 2009 г., когато имаше напрежение между американските инвеститори от AES и общината. „Седнахме на масата за преговори и проблемите бяха разрешени”, допълни той. Не така добре обаче стояли нещата в Министерството на икономиката и енергетиката, когато станал министър. Мините не работели, таксата за пренос била висока и блокирала износа на ток, а енергията, произведена от любимите на ГЕРБ възобновяеми енергийни източници, се изкупувала на пет пъти по-висока цена от тази на топлоцентралите. Освен това мините били подготвени за приватизация.

„Когато за пръв път отидох в „Мини Марица-изток” миньорите ми казаха, че най-страшна е тишината, когато багерите не работят. Тогава казах: За мен миньорът е по-скъп от ВЕИ-тата и започнахме работа за съживяването на мините”, обясни Стойнев. Синдикатите застанали зад него и му дали срок от един месец да оправи нещата. С намаляване на таксата за износ на електроенергия, работата в мините не само потръгнала, но през октомври м.г. е постигнат рекорден добив, вдигната е цената на въглищата, няма нито един съкратен работник, договорени са три нови багера, а топлоцентралите в комплекса „Марица-изток” са заработили на пълна мощност. „Показахме, че когато има държава, нещата се случват. Върнахме самочувствието на българския миньор, осигурихме му работа, и най-вече мините останаха държавни”, каза още водачът на листата. По думите му в комплекса „Марица-изток” е постигнат 40% ръст на производството.

„В следващите 10-15 г. ще имаме нужда от нови мощности. Затова изграждането на 9-ти и 10-ти блок в ТЕЦ „Марица-изток 2” е на дневен ред”, предупреди още доскорошният енергиен министър. Той сподели, че е имало и кандидат-инвеститор за строежа им.

„Мисля, че водачът на листата Драгомир Стойнев е попаднал на точното място. Обещаваме, че ще спечелим изборите, както сме го правили досега”, категоричен бе Димитър Василев, председател на Общинския съвет на БСП в Гълъбово. Думите му бяха посрещнати с бурни овации и скандирания „Победа”.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн