Безлихвен заем от централния бюджет ще позволи Община Казанлък да ползва блокирания си ресурс в КТБ

STZAGORA.NET

С 30 гласа „за“ общинските съветници подкрепиха предложението Община Казанлък да поеме краткосрочен дълг, формиран от безлихвен заем от централния бюджет на Република България. Максималният размер е равен на блокираните в Корпоративна търговска банка общински средства в размер на 5 845 223 лв.

В мотивите за искане на този заем се казва, че след поставянето под специален надзор на КТБ от 20 юни 2014 г., Община Казанлък няма достъп по бюджетните и извънбюджетните си сметки и бяха предприети действия по откриването на нови сметки в Общинска банка АД. Гражданите на община Казанлък продължиха да получават всички публични услуги, предоставяни от Общината и нейните подразделения, без никакви сътресения. Своята дейност безпрепятствено продължиха да извършват и всички разпоредители с бюджетни средства – обшински училища, детски градини, детски ясли, културни институти, социални заведения и др.

Паралелно с това Националното сдружение на общините в България е провело редица срещи с министъра на финансите за спешно намиране на временен механизъм, позволяващ на общините да извършват нормалната си дейност. НСОРБ разпространи писмо, в което акцентира върху банковата защита, която дава Законът за публичните финанси. Текстът гласи: „Банките обезпечават в пълен размер наличните парични средства по всички обслужвани от тях сметки и депозити в левове и валута на бюджетните организации, включително и акредитиви в полза на МФ“. Съгласно този закон, министърът на финансите може да отпуска безлихвени заеми за сметка на държавния бюджет.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн