До края на годината Стара Загора ще има нов парк с места за отдих, спорт и атракции

STZAGORA.NET
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Даниел Аттарян –представител на консорциум „РСРП“, гр.София, подписаха договор за изграждане на парк на мястото на бившите артилерийски казарми в областния град на обща стойност 3 665 666 лв. без ДДС, която включва 89 000 лв. за проектиране и 3 576 666 лв. за изпълнение на строителните и монтажни работи.

Дейностите включват изготвяне на работен проект, изпълнение на строителството, паркоустрояване и благоустрояване на УПИ I – спорт, атракции, озеленяване, кв.334а, южно от бул.”Цар Симеон Велики” и западно от ул.”Одринска епопея”.

Три консорциума са участвали в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка. За изпълнител е избран консорциум „РСРП”, гр. София, с участници “Стройкомерс” ЕООД, ЕТ “Архид-Димитър Динев” и „Р.С.Инженеринг“ ЕООД.

“Благодарни сме за прехвърлянето на терена с обща площ 90 дка, бивша собственост на МО, както и за финансирането с 4 млн.лв, осигурено от предходното правителство” – каза кметът Живко Тодоров, като уточни, че положителните неща трябва да се казват. Важно е, че мястото ще се превърне в парк с обществени функции, богатство за града ни, известен със зеленината и спокойствието си. Ще продължим да работим в тази посока, увери кметът на Стара Загора. По думите му от ценната придобивка за града ще се възползват голяма част от жителите, живеещи в кварталите „Казански“, „Железник“, „3 чучура“ и “3 чучура” – север и юг, където няма оформени площи за отдих.

По думите на главния архитект на общината Иван Кирчев местоположението на парка с размер около 70 дка, разположен в средата на най-значителната жилищна територия в града, е уникално. Качествата на терена създават възможност за създаване на широка гама от озеленени площи, площи за спорт, развлечения и атракции, открити изложбени площи. Основен момент в изграждането ще бъде оценката на съществуващата растителност, запазването на част от нея и проектирането на подходящо оразмерени зелени площи, включващи богат набор от декоративни растителни видове, уточни той.

В парка ще бъдат проектирани пешеходни и велоалеи, осигуряващи достъп до отделните му зони. Велоалеите ще бъдат свързани с велоалейната мрежа, проектирана по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Стара Загора“. В района на парка се предвижда изграждането на площадно пространство с прилежащи заведение и открита сцена. Предвижда се зона за спорт с игрища за минифутбол, баскетбол, бадминтон (волейбол), тенис-корт, както и трибуни със 100 места. Част от атракциите ще бъдат предвидените водни площи, лапидариум и алпинеум, както и минизоопарк за дребни декоративни птици.

В парка ще бъдат обособени зони за игра на деца от всички възрастови групи, обезпечени с необходимите съоръжения. Предвидено е изграждане на съвременна и ефективна инфраструктура, която да осигури пълноценно използване на територията му. Ще бъде осигурен достъп, който да позволи ползването му от всички, като за целта бъдат осигурени и необходимите места за паркиране.

Срокът за изпълнение на проектирането е 18 календарни дни от датата на подписване на договора, а крайният срок за изпълнение на всички дейности по договора е не по-късно от 15.12.2014 г. При лошо време е възможно срокът за изпълнение да бъде удължен.

Изграждането на парк от 70 дка е преидзвикателство и за изпълнителите. Очакваме бърза и качествена работа от консорциума, няма да приемем работа, от която не сме доволни, акцентира кметът Живко Тодоров. Останалите 20 дка от терена ще бъдат разчистени, ще се обособи паркинг, а при осигурено финансиране ще се построи и спортна зала, добави той.

Фирмите от консорциума-изпълнител “РСРП” имат опит в проектирането и изпълнението на подобни обекти – централния парк в Ботевград, Женския пазар, пазар “Димитър Петков” и архитектурния паметник “Централна баня” в София, а идейният проект за новия старозагорски парк е най-високо оценен в класирането, съобщи управителят на “Стройкомерс” Даяниел Аттарян. Ще спазим изскванията на общината като срок и качество, и ще оставим нещо добро в този град, увери той.

Изпълнителят може веднага да започне събарянето на сградите на старите казарми и разчистването на терена, което е една от най-трудоемките дейности в проекта – коментира кметът Живко Тодоров. Той не скри, че Общината е искала 5 милиона лева за парка, но са отпуснати 4 млн. “Вместихме се и в този бюджет, но изпълнителят няма да разчита на голяма печалба, ще работи повече за имиджа от това, че ще направи толкова голям и модерен парк” – каза той.

От общо 90 дка терен 20 ще останат извън парка, като мястото ще бъде заравнено и използвано за паркинг. То е притежание на Общината и ще остане запазено за изграждането върху него на голяма спортна зала с прилежащия й паркинг.

В деня, в който изпълнителят започне работата си на място, медиите ще бъдат поканени да отразят началото, съобщи още кметът.
#

бутони за споделяне

1 коментар on “До края на годината Стара Загора ще има нов парк с места за отдих, спорт и атракции”

  • Димитър Иванов wrote on 10 септември, 2014, 17:16

    Прекрасно! Ако има нещо, за което може да се мечтае още – това е Технопарк Стара Загора и разкриване на съответни специалности в Университета ни; това е, което ще донесе още по-висок просперитет на града ни; повишен дял в Стара Загора на висококвалифицираните специалисти и интелигентен растеж…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн