Бедствено положение в общини Раднево и Гълъбово. Отменени са утрешните тържества в Раднево по случай юбилея на града

STZAGORA.NET

Центърът на Гълъбово днес бе под вода. Клип (>>> – тук – след логване във Фейсбук). Снимка и видео: Въльо СТОЕВ

Втори клип от наводнението в Гълъбово – (>>> тук – след логване във Фейсбук), автор Ангел СТОЙЧЕВ.

Няма сигнали и данни за пострадали хора на територията на област Стара Загора след падналите обилни дъждове в последните часове, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Стара Загора.

В община Раднево е обявено бедствено положение на територията на селата Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Константиновец. Паднал е мост в село Свободен и има блокирани хора.

В село Мусачево, община Гълъбово, също има блокирани хора в наводнени части от селото.

Язовирът в село Априлово прелива през преливника и през част от язовирната стена (земно-насипен тип). Останали са блокирани хора в централната част на селото. В кметството е блокиран човек на хемодиализа. На място са 2 екипа на РСПБЗН Стара Загора и Гълъбово. Изпратена е и лодка от група Спасителни дейности. След заседание на Кризисния щаб към областния управител в сградата на РДПБЗН Стара Загора се взе решение за включване на сили и средства на военните формирования от Стара Загора за оказване на помощ при евакуацията на хора от Априлово.

Кметът на община Раднево Юлиан Илчев обяви бедствено положение в селата Свободен, Трънково, Константиновец, Землен и Любеново, съобщи radnevodnes.info. Свикан е кризисният щаб, който поддържа постоянна връзка с кметовете по селата, а градоначалникът и председателят на ОбС обиколиха всички засегнати населени места.

В Трънково, Свободен и Любеново има наводнени къщи, чийто общ брой тепърва ще се уточнява. Благодарение на високопроходимата техника на арендаторите Георги Балев, Илия Христов, Иван Колев и Васил Василев и тяхното съдействие са евакуирани хората от застрашените райони.

Вследствие на поройния дъжд е пропаднал моста в Свободен, а пътят в Землен е временно затворен. Пътуващите по направлението Знаменосец-Землен се пренасочват по обходен маршрут. Населението е информирано, а от местната администрация призоваха всички да запазят спокойствие и при опасност веднага да потърсят съдействие от кметовете и кметските наместници по места. Кметът Илчев отмени и утрешните тържества, посветени на 50-годишния юбилей на Раднево, а новата дата ще бъде съобщена допълнително.

Бедствено положение беше обявено и в община Гълъбово. Особено драматична е ситуацията в Априлово, където язовирната стена буквално прелива. В района се намират екипи на Гражданска защита, на пожарната, военни, както и доброволци. Множество хора са евакуирани, включително и мъж на хемодиализа. Водата е разрушила пътя в селото и влизането в него е невъзможно, освен с големи машини. Срутени са пет къщи, а още няколко са застрашени. За кратко изцяло във вода беше покрита и централната част на Гълъбово, но тя бързо се оттече. Пострадала в града е спортната зала, в чийто първи етаж има почти метър вода.

И в Обручище ситуацията е подобна – наводнени къщи и опасност от повишаване на нивото на реката.

Всички застрашени от пострадалото Мусачево са евакуирани. Единствено едно семейство е отказало да го стори и дори е подписало писмена декларация, че не желае да напусне дома си с аргумента, че само първият етаж е наводнен, а то е на втория. И в момента дъждът в района продължава.

Бедствено е и положението в Опан. Със заповед на заместник-областния управител Теодора Иванова е въведен план за защита на населението при бедствия в частта му за наводненията. От снощи до момента са проведени няколко заседания на щаба към губернатора за вземане на конкретни решения за управление на силите на Единната спасителна система. Действията на всички институции са координирани, а целта е да няма пострадали хора, което е факт към настоящия момент. Тепърва ще бъдат изяснявани последиците от поройните дъждове и материалните загуби в областта.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн