Гурково посрещна 40 години от обявяването си за град с паметник на генерал Гурко

STZAGORA.NET

На 4 септември – в деня, в който общинският център Гурково отбелязва 40 години от обявяването си за град, в центъра му бе открит паметник на патрона му – генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Гурко. Бронзовият бюст, висок 1,30 м, дело на руския скулптор Владимир Потоцки, се издига на площад „Съединение”, в началото на Прохода на Републиката. Стотици жители на общината се събраха да почетат героя от Руско-турската освободителна война. Тук бяха и политици, дипломати от посолството на Русия, общественици.

„Няма нищо по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на тези, които вярват, както и ти, които са славяни, какъвто си и ти – това е памет завинаги”, заяви развълнуван авторът на бюста, дарен на Община Гурково от правителството на Москва. Искрена благодарност за дарението изрази в юбилейното си слово кметът на Гурково инж. Стоян Бонев.

Командирът на предния отряд на руската армия на Балканския полуостров, в който влиза и Българското опълчение, е руски генерал със забележителна кариера. Той записва името си в българската история в битките от Свищов до Сан Стефано, той е начело и на руския отряд, който освобождава и селището Хайнето в началото на старопланинския проход на 14 юли 1877 г. Снощи битката пресъздаде клуб „Традиция” от Нова Загора.
Градът носи името си от 1906, когато село Хаинето, по желание на жителите си, е преименувано на Гурково, в знак на почит към освободитела им генерал Гурко.

Румяна ЛЕЧЕВА
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн