Правителството на Москва ще подари на Гурково паметник на патрона на града

STZAGORA.NET

Паметник на легендарния руски генерал Йосиф Владимирович Гурко ще бъде открит утре в общинския център Гурково. Монументът е дарение от правителството на Москва и ще бъде открит на 4 септември (четвъртък) в деня, в който се навършват 40 години от обявяването на Гурково за град, съобщи кметът Стоян Бонев, цитиран от newsbg.ru.

Идеята за поставянето в Гурково на паметника на един от най-прославените генерали в Руско-турската Освободителна война се е зародила миналата година, при откриването на първия паметник на генерал Гурко в София, който по същия начин бе подарен на столицата от правителството на Москва.

Бюст-паметникът на ген. Гурко, както и този в София, е създаден от известния руски скулптор Григорий Потоцки, който ще присъства на официалната церемония по откриването на паметника в четвъртък. Също така, по думите на кмета Стоян Бонев, за събитието се очаква да пристигне и правнукът на руския генерал – Владимир Гурко. Монументът ще бъде поставен на централния площад “Освобождение” в града.

Гурко Иосиф Владимирович (Ромейко-Гурко) (1828-1901) е руски военен и държавен деец. Генерал-фелдмаршал (1894). Генерал-адютант (1877). Член на Държавния съвет на Русия (1886). Завършил е през 1846 г. Пажеския корпус. През 1862-1866 г. е бил флигел-адютант в свитата на императора.

В хода на Руско-турската война 1877-1878 г., командвайки Предния отряд, е извършил успешен преход през Балкана и е освободил значителна част от Южна България. Командвал е отбраната на Шипченския проход, а след това е бил командир на кавалерията край Плевен. Начело на 70-хиляден отряд е извършил много труден преход през Балкана, освободил е София и е разбил турските войски.

След войната става временен петербургски генерал-губернатор (1879-1880). През 1882–1883 г. е командващ войските на Одеския военен окръг и одески генерал-губернатор. През 1883–1894 г. командва войските на Варшавския военен окръг и е генерал-губернатор на Варшава. Излиза в оставка през 1894 г.(Данилов А. А., Справочни материали по история на Русия IX—XIX в.).
#gerb

сподели ме

1 коментар on “Правителството на Москва ще подари на Гурково паметник на патрона на града”

  • admin wrote on 4 септември, 2014, 7:49

    Става дума именно за правителството на Москва, а не на РФ. Отбелязвам, за да не си помисли някой, че е написано грешно.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн