Гурково отбелязва 40 години от обявяването си за град

STZAGORA.NET


Проходът на Републиката в Стара планина води от най-дългото село в България – Пчелиново, до града, който е известен с уникалната си надпревара с магарешки каручки. Краят на прохода и селото стигат до Гурково – град, който е център на най-младата община в Старозагорска област.

Община Гурково днес заема 292 кв.км и има население 5644 души. Обявена е за град с държавен указ на 4 септември 1974 г. 40-годишният юбилей на Гурково ще бъде отбелязан с общоградски празник на 4 септември, както и с откриването на паметник на генерал Гурко, изработен от световноизвестния скулптор Григорий Потоцки.

Доброволци от клуб “Традиция” в Нова Загора ще направят възстановка на исторически събития на градския площад “Войвода Генчо Къргов”. Два дни по-рано Григорий Потоцки ще открие юбилейна изложба, която е събрала 40 фотоса, които разказват историята на старопланинския град.

От 1974 г. до днес на кметския стол са се изредили 14 градоначалници, сред които и две жени. Вече 10 години начело на града е Стоян Бонев, който кара третия си мандат като кмет на общината.

През последните години общината спечели няколко европейски проекта на обща стойност над 20 млн. лева. По думите на кмета Стоян Бонев най-забележителните постижения са газифицирането на града, реконструкцията и модернизацията на водопроводната мрежа, създаването на Туристически информационен център и Музей на магарето, както и обновяването на училището, детските градини и социалните домове за стари хора.

Днес Гурково предизвиква интерес с благоустроените си улици, с природните забележителности около него – в Стара планина и край язовир “Жребчево”, с уникалния си Празник на розата и единственото в Европа Биорали – надпревара с магарешки каручки.

Два фестивала събират самодейци от цялата страна в Гурково. На 26 октомври – Димитровден, на сцената на читалище “Войвода Генчо Къргов” се представят групи за автентичен фолклор, хорови песни и танцьори. От 1985 г. Гурково се включва и във Фестивала на старопланинските градове “Балканът пее и разказва”.

Румяна ЛЕЧЕВА

Снимки mamas.blog.bg и vestnikstroitel.bg
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн