Физици идват в Стара Загора на национална конференция за обучението по предмета

STZAGORA.NET
От 8 до 11 септември 2014 г. в Стара Загора под патронажа на кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров ще се проведе 42-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика. Организатори са Министерството на образованието и науката, Съюзът на физиците в България, Община Стара Загора и Тракийският университет. Председател на Организационния комитет е доц. д-р Мая Гайдарова, зам.-председатели проф. дфн Ана Георгиева и проф. дфн Иван Лалов.

Съорганизатори са Съюзът на физиците – клон Стара Загора, РИО Стара Загора, ГПЧЕ „Ромен Ролан” и НАОП „Ю. Гагарин”. Почетен председател на местния организационен комитет е проф. д.с.н. Иван Станков.

Ежегодно Съюзът на физиците в България организира Национална конференция по въпросите на обучението по физика. В нея участват преподаватели от средните и висшите училища. През 2014 г. тази традиция, ползваща се с вниманието и поддръжката на цялата физическа колегия, ще бъде продължена с конференция на тема ”Световните образователни стандарти, сравнителни измервания и образованието в България”. Конференцията се провежда и с медийната подкрепа на Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”.

Програмата включва доклади на поканени лектори – водещи учени, преподаватели от университети и учители, както и дискусии по актуални проблеми на образованието. Ученици и студенти ще участват в Младежка сесия на тема ”Физиката около нас” и изложба „450 години от рождението на Галилео Галилей”.

Предвидени са две публични лекции, отворени за широкото гражданство. Доц. Леандър Литов от Катедрата по атомна физика в СУ “Св. Климент Охридски” ще изнесе лекция на тема „Нобеловите награди по физика за 2013 г.” Тя е посветена на откритието на Хигс бозона, направено в ЦЕРН, където доц. Литов работи заедно с екип от български учени, инженери и програмисти.

Втората лекция ще ни върне векове назад във времето, когато Галилео Галилей превръща познанието във наука. Гл. ас. Ева Божурова от СУ “Св. Климент Охридски” ще разкаже за живота, личността и делото на великия учен в лекцията “450 години от рождението на Галилео Галилей” .

Слушателите ще се убедят в огромния напредък на науката, постигнат само за няколко века – от времето на самотния учен, проправящ пътя на науката, до наши дни, когато грандиозни експерименти с нечувана сложност и прецизност са дело на сътрудници от десетки страни.

Старозагорци ще открият и забавното лице на науката, ако посетят демонстрациите “Физика на открито в Античния форум”. Проф. Тинко Ефтимов и физикът Георги Иванов от ПУ „Паисий Хилендарски” са подготвили физични експерименти, които ще заинтригуват както децата, така и по-възрастните.

08.09.2014 г. от 17.30 часа:

ПУБЛИЧНИ ЛЕКЦИИ

Регионална библиотека „Захарий Княжески”

* Нобеловите награди по физика 2013 г.
Леандър Литов

* 450 години от рождението на Галилео Галилей”
Ева Божурова

08.09.2014 г. от 20.00 часа:

* “Физика на открито в Античния форум”
* Демонстрации и експерименти
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн