Драгомир Стойнев в Стара Загора: Служебният кабинет е твърде пасивен

STZAGORA.NET

“Служебното правителство е твърде пасивно – чака Брюксел да му казва какво да прави. Дори самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е сочил, когато сме разговаряли с него, че не е против “Южен поток”. Ние трябва да сме активната страна, за да достигнем до нещо добро за страната.” Това каза на среща с медиите в Стара Загора днес водачът на листата на коалиция “БСП – лява България” в 27-ми Старозагорски многомандатен район Драгомир Стойнев, доскоро министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

На предстоящите парламентарни избори лявата коалиция ще се бори за първото място в област Стара Загора, заяви Стойнев. Той отговори на въпроси, свързани с родната енергетика, като посочи източниците на затрудненията пред Българския енергиен холдинг. Те идват, по думите му, най-вече от ВЕИ-съоръженията, в които са инвестирани 2 милиарда лева и тока от които НЕК продава на три пъти по-ниска цена от тази, на която го купува. Ексминистърът визира и американските централи в региона, които, по думите му, се ползват от държавна помощ във вид на гарантирани продажби и изкупни цени на тока над нормалните. “Ремотекс” трябва да стане държавен, но задълженията му са огромни – 30 милиона лева. 190 души от фирмата вече са преназначени в “Мини Марица-изток” заради критичното й състояние” – каза Драгомир Стойнев. Той отчете като успех на предишния кабинет, че не е допуснал приватизация на Мини “Марица-изток”. Относно финансовия колапс на община Раднево заради неизплатената концесионна вноска от Мините той коментира, че проблемът според него е породен от неправилен разчет на приходите и разходите във времето.

БСП е за разширяване на АЕЦ “Козлодуй” с нови блокове, както и за проектите “Белене” и “Южен поток”. За да стане България през следващите 20-30 години страна на индустрията и високите технологии, а не на моловете и на миячите на чинии. Трябва да имаме и руски, и всякакви други инвестиции, каза още Стойнев. Но за това е нужно да постигнем широко политическо съгласие у нас, наблегна той.

Листата на БСП в 27-ми Старозагорски МИР ще бъде окончателно подредена във вторник, 26 август, съобщи председателят на Областния съвет на партията Васил Самарски. На заседание на ОблС на БСП снощи с участието на водача на листата били уточнени 14 имена. Почти сигурно било, че втори ще е Георги Гьоков.

За третото място Стойнев изрази надежда, че също ще бъде оставено за човек от БСП. Предизборната кампания на БСП ще е с акценти върху здравеопазването и образованието, посочи той.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн