Мобилна пречиствателна станция за питейна вода на “ЕлфиТех” поема към Казахстан и Централна Азия

STZAGORA.NEТ
Уникалното съоръжение премахва от водата всякаква органика, бактерии и вируси, включително вируса на Ебола, и може да намери широко приложение в засегнатите страни

Производствено-развойната база на "ЕлфиТех" ООД край старозагорското с.Подслон

Пречиствателният модул е построен върху автомобилно шаси и може да бъде позициониран навсякъде

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин се качва да разгледа мобилния пречиствателен модул на "ЕлфиТех"

В мобилния модул има 7 различни пречиствателни агрегата

По време на презентацията. Отляво надясно: Майкъл Шварцман, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, Динко Пенев, проф.Жеко Ганев, инж.Румен Райков

Нова разработка на старозагорската фирма “ЕлфиТех” ООД – високотехнологична мобилна инсталация за пречисване на питейна вода от повърхностни водоизточници, бе представена днес в модерната производствена база на дружеството в село Подслон. Пречиствателният модул е монтиран на автомобилно шаси и е предназначен за водоснабдяване на малки населени места с население до 3000 жители.

Презентацията стана в присъствието на посланика на Казахстан у нас Негово превъзходителство Темиртай Избастин. Тук беше също така Майкъл Шварцман – президент на австрийската фирма WED – Water Exploration Drilling, собственикът на “Тера груп” АД Динко Пенев, управителите на водните дружества в Стара Загора, Русе и Сливен, както и представители на други фирми от водния сектор.

Пречистватилният модул на “ЕлфиТех” е монтиран върху автомобилно шаси и до седмица, след оформяне на митническите документи, ще отпътува за азиатската страна. През следващите месеци възможностите му ще бъдат демонстрирани на много места както в Казахстан, така и в страните от целия централноазиатски регион.

“ЕлфиТех” ООД е лидер у нас в областта на електрофизичното пречистване на водите. За 25-те години от създаването си до днес фирмата е построила над 700 станции за питейни и отпадъчни води в България, Унгария, Румъния, Турция, Грузия и Македония, съобщи собственикът на фирмата проф. Жеко Ганев и обясни какво точно може да върши новото съоръжение, което вместо хлор използва безвредния триатомен кислород (озон).

“Инсталацията може да черпи вода от всякакъв водоизточник: солена морска и океанска вода, вода от блата, от реки, вода след промишлени аварии, включително замърсена с тежки метали, с радиоактивни вещества. И нещо специфично и уникално – напълно се унищожават всякакъв вид вируси, включително и вирусът на Ебола. Неслучайно замисълът е този модул да прерасне в изграждането на стационарни пречиствателни станции. В момента той се захранва от безименната рекичка, която тече край производствената база. Няма никакъв проблем за нейната консумация на изхода. Лично аз сутринта я пробвах и все още съм жив и здрав” – сподели проф.Ганев.

Гостите се почерпиха с по чаша пречистена вода от местната река, която на вкус го докарваше на вода от планински извор

Модулът комбинира както физико-химични технологии, така и уникални природни абсорбери, и се справя съвсем спокойно дори с пречистването на води, замърсени с нефтопродукти. Идеята за мобилното му изпълнение за азиатския пазар е на собственика на “Тера груп” Динко Пенев, който е инвестирал в създаването му и поддържа добри контакти с Казахстан, закъдето заминава мобилното съоръжение и където с негово съдействие е договорено изграждането на други две стационарни пречиствателни станции на “ЕлфиТех” – в столицата Астана и в Карагандинска област.

“Инсталацията е предвидена да бъде като център в Казахстан, но посредством партньори ще бъде демонстрирана в целия район на Централна Азия – Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Монголия. Вече имаме заявки и от Министерството на извънредните ситуации на Русия, които искат да я видят” – заяви Динко Пенев. Той съобщи, че скоро ще бъде направена подобна мобилна инсталация и за приложение в градовете и селата, преживели наводнения или други природни бедствия у нас. Това може, по думите му, да стане с подкрепата на водните дружества по места.

Управителят на старозагорското ВиК инж.Румен Райков бе категоричен: “Изключително съм впечатлен от високата технология. Много добре разбирам какво е постигнато. Инсталацията е наистина уникална. Тя няма световен аналог в няколко аспекта – свръхпречистване на замърсени води до питейни качества, и стойността, която е постигната – едва около 16 стотинки на кубик вода, в зависимост от цената на тока, разбира се. Говорим за 10 литра в секунда – ако няма загуби, това е долу-горе един град като Мъглиж, който може да бъде захранван от тази инсталация от всякакъв вид повърхностни води и при гарантирано качество на изхода. Това са уникални неща. Знам за други, западни пречиствателни съоръжения, които постигат същия ефект, но при много по-висока крайна цена – и на инсталацията, и на самата вода.”

На свой ред Майкъл Шварцман обясни, че от 10 години работи със Световната банка, с Азиатската и Европейската банка за развитие. “От този си опит мога да кажа, че всичките тези финансови институции се интересуват от такива технологии и са готови да инвестират, за да имат хората достъп до чиста вода” – категоричен бе той. Бизнесменът се ангажира да популяризира пречиствателния модул на старозагорската фирма във всички страни, с които поддържа контакти, по-специално в Африка и част от азиатския пазар, за да навлезе там. Той уточни, че разполага с широки контакти във водния сектор с правителствата на много държави и има възможност да вкара демонстрираната днес пречиствателна технология на техните пазари.

Участниците в презентацията - снимка за спомен

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн