В Стара Загора деца получиха награди и подаръци за проектите си по програма за лятна работа в ЦНСТ

STZAGORA.NET

Пред дарители, партньори, доброволци и приятели днес децата от Център за настаняване от семеен тип ”Малък групов дом”– Стара Загора представиха проектите си по програмата за лятна работа „Дванадесет плюс”, получиха награди и се забавляваха. Вече седем години Община Стара Загора е доставчик на социалната услуга, която е държавно делегирана дейност от 2009г.

Програмата е насочена към деца, споделящи общо пространство, ценности и традиции, някои от тях братя и сестри. Оттам идва идеята за събирането в готварска книга на любими на децата рецепти, както и идеите им как да направят дома си по-приятно и „свое” място, чрез детайли и аксесоари като завеси, картини и постери. Други деца изработиха календар, в който отразиха най-важните събития от своя живот, съобщи директорът на ЦНСТ Недялка Събева.

Акцент в програмата бяха 14 деца във възрастовата група 12 – 14 години, които прекарват все по-голяма част от деня извън груповия дом. Чрез нея те добиха умения за общуване с връстниците си, както и безопасно поведение извън обичайната им жизнена среда. Нашите деца опознават света и имат мечти, но и научават, че за реализирането им са необходими много труд и постоянство, обяснява Събева. Със самочувствието на справящи се, подрастващите са избрали тема за индивидуален проект, която ги вълнува – „Моят град” и „Моето бъдеще”.

В четиридневния тренинг с групата подрастващи по актуални теми, свързани със съзряването и рисковете за израстването им, се включиха и представители на Общинския център по превенция на зависимостите с интерактивно обучение за последиците от употребата на наркотични и упойващи вещества.

Индивидуалните проекти бяха представени и наградени днес пред публиката в МОЛ Галерия, които бяха домакини на събитието и поощриха с награди участниците. Представянето на тримесечния труд на децата завърши с парти и забавления. Програмата с децата от ЦНСТ се провежда за второ поред лято и е спонсорирана основно от Кнауф – България. Те заминават на екскурзия до Велико Търново, подарена от Петър Божилов от „Примотек” – ЕООД.

Център за настаняване от семеен тип “Малък групов дом” – Стара Загора е социална услуга, стартирала в партньорство между Община Стара Загора, фондация АРК – България, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

Извеждането на деца в ЦНСТ „Малък групов дом” започна на 26.09.2007г. и завърши през пролетта на 2008г. Осигурени са 5 къщи и апартаменти на територията на Стара Загора. След планираното закриване на Дома за деца лишени от родителски грижи „Надежда”, 40 деца намериха своите малки групови домове. За децата се грижат малки екипи.

Община Стара Загора изгради още седем ЦНСТ, в които ще живеят близо 100 деца в риск от социални домове на възраст от 3 до 18-годишна възраст, по проект на стойност 4 милиона 752 хиляди лева, финансиран от ОП „Регионално развитие. Предстои в края на годината назначаването на персонал и постепенното извеждане на децата с увреждания от домовете, което ще се осъществява през пролетта на 2015 г.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн